En gränslös hyllning till glada amatörer

FILMEN

Michel Gondry är en filmskapare jag gillar väldigt mycket. Han är en visionär som kan tänja på gränserna visuellt samtidigt som han kan berätta en bra historia med mycket hjärta, djup och originalitet. Då hans båda föregående filmer "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" och "The Science of Sleep" varit smått surrealistiska blev jag lite förvånad över att "Be Kind Rewind" är en relativt rak komedi.

Ett nedgånget kvarter i Passaic, New Jersey ska rivas och ersättas av ett nybygge. I kvarteret har Fletcher (Danny Glover) videobutiken Be Kind Rewind som har en liten trogen kundkrets, men som samtidigt inte drar in några större summor pengar. Kommunen säger att Fletcher måste öka sin omsättning rejält och själv renovera byggnaden om han ska få ha kvar butiken. Fletcher menar att butiken är den plats där den legendariska jazzmusikern Fats Waller föddes och den borde få vara kvar av historiska skäl.

När Fletcher sticker iväg för att spionera på andra filmuthyrare lämnar han butiken i händerna på Mike (Mos Def) med några få instruktioner, den viktigaste: "Håll Jerry borta!". Jerry (Jack Black) är lite av en strulputte som jobbar på skrotupplaget mitt emot där han bygger olika märkliga konstruktioner. Han lider av svår huvudvärk som han skyller på den näraliggande elstationen. När han försöker sabotera den blir han själv saboterad och magnetisk, och Mike lyckas inte hålla Jerry borta vilket så klart leder till att han avmagnetiserar alla VHS-kassetter i butiken.

I panik och rädsla över att alla Fletchers kunder ska försvinna beslutar sig Mike att han och Jerry får spela in en egen version av "Ghostbusters" som en kund vill hyra, och resultatet blir så bra att de får beställningar på fler filmer. Plötsligt genererar Be Kind Rewind mer pengar än någonsin och Mike och Jerry blir stjärnor i kvarteret.

Filmen ebbar ut i en gränslös hyllning till glada amatörers filmskapande där man helt enkelt får ta till de medel som finns, och Mike och Jerry (och i förlängningen Michel Gondry) är oerhört påhittiga. Här kan man se en liten koppling till Gondrys förra film "The Science of Sleep" där huvudpersonen Stéphane skapade sina egna maskiner och kulisser av oändliga mängder kartong.

"Be Kind Rewind" håller dock inte riktigt hela vägen. Jag tycker filmen är bra och charmig men är inte speciellt förtjust i ramhistorien till filmen (som inte alls visas i filmens trailer). Den känns lite tunn. Men filmens stora charmighet och hjärta balanserar upp det mesta.


EXTRAMATERIALET

Lite ovanligt tunt på den fronten när det gäller en Gondry-film. Han brukar alltid krydda sina filmer med ett spännande kommentarspår men här får vi bara filmens trailer och en kort liten bakomfilm som mer är ett nedslag i Passaic med intervjuer med de människor som bor där och hur de kom med i filmen.

Jag hade förväntat mig lite mer faktiskt.

SVENSK UTGÅVA

Lustigt nog är den svenska utgåvan fullsmockad med extramaterial, vilket känns smått surrealistiskt. Det brukar ju vara uteslutande tvärtom.

Den ovannämnda bakomfilmen är med här som "Passaic Mosaic", i övrigt består extramaterialet av till större delen femminuterssnuttar (med undantag för en rejäl making of) som bland annat tar upp en scen med massvis av jazzkändisar som aldrig kom med i filmen, en konversation mellan Gondry och Black, ett extremt roligt klipp där Black och Def improviserar låtar utifrån filmtitlar som Gondry skrivit på ett papper och bilder från en konsert i Paris där Gondry spelar trummor och Def sjunger.

Dessutom får vi, i sin helhet, se den dokumentär om Fats Waller som spelas in i huvudfilmen.

Mycket extramaterial som sagt och det mesta klart sevärt.


TRE SAKER

1. De amatörgjorda filmerna är enligt filmen sweded, vilket enligt Jack Blacks karaktär - han hittar på detta på plats - betyder att en avancerad teknik från Sverige använts.

2. På filmens officiella hemsida - skönt amatörmässig för övrigt - kan man leta sig rätt till en swedad version av YouTube där trailers till filmer Mike och Jerry spelar in finns med tillsammans med lite andra amatörfilmer i samma anda.

3. Även om det är med meningen så måste jag ändå säga att omslaget till DVD:n är riktigt fult. Det har också påpekats på vissa DVD-sajter att Jack Blacks huvud ser dåligt in-Photoshopat ut. Lyckligtvis ser det svenska omslaget betydligt bättre ut.


ANDERS JAKOBSON (2008-07-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: New Line Home Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Behind the scenes, trailer.
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Passaic Mosaic, Booker T and Michel Gondry, Jack and Mos improvise songs, A conversation with Jack Black and Michel Gondry, Fats was born here, The making of "Be kind rewind", Paris concert
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA