Presidentmord i åtta vinklar

FILMEN

Tänk er att USA:s president är på ett anti-terroristmöte i Spanien, ett möte där han ska tala om fred och terror. Tänk er sedan att han, när det blir hans tur att tala, skjuts till döds innan han ens hunnit börja. Detta är precis vad som händer i filmen "Vantage Point".

Det som gör "Vantage Point" intressant är att vi får se attentatet ur åtta personers olika synvinklar. Det är allt från en TV-reporter till presidentens livvakter till en turist. En efter en berättar de sin historia och för varje historia får vi en ny pusselbit till vad som egentligen hände och varför.

"Vantage Point" blir på så vis riktigt spännande och man sitter och gissar hela tiden vem som är god och vem som inte är det. Och precis som det ska vara så tror man hela tiden att man vet hur det ligger till men naturligtvis har man inte ett rätt. Dessutom ändras förutsättningarna för varje berättelse.

Förutom att vara en väldigt genomtänkt och spännande film är "Vantage Point" även en film med ett otroligt imponerande skådespelargalleri. I rollen som USA:s president ser vi ingen mindre än William Hurt. Och som hans livvakter ser vi Dennis Quaid och Matthew Fox. Vi ser även Forest Whitaker som en turist som filmar hela händelseförloppet och Sigourney Weaver som TV-producent.

Som ni förstår kan det inte bli dåligt med så mycket duktiga skådespelare, och det blir det inte heller. Alla gör det de förväntas göra och den enda som känns lite skakig är Sigourney Weaver som inte alltid låter helt naturlig i sin roll.

När det sedan gäller manuset känns det verkligen att Barry Levy, som skrivit manuset, tänkt till. Dels är hela filmen ett stort pussel och det är dessutom väldigt ofta som man i efterhand inser att man redan fått ledtrådar utan att man då uppfattat dem som just ledtrådar.

"Vantage Point" är alltså otroligt genomtänkt och levererar precis det man kan förvänta sig och lite därtill.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av två dokumentärer om filmen. Den ena fokuserar på hela filmen och den andra mer på hur man byggt upp själva pusslet, ledtrådarna till vad som egentligen hände.

Vi får också en borttagen scen (som för övrigt enbart är gjord på skoj) och ett kommentarspår av regissören Peter Travis.

Den borttagna scenen är rätt meningslös då den inte är seriöst gjord men de två dokumentärerna ger en mycket intressant inblick i hur filmen gjordes. Vad ni än gör dock så se dem inte innan ni ser själva filmen. De avslöjar nämligen en hel del av filmens handling.


TRE SAKER

1. Jag gillar verkligen omslaget. Det för av någon anledning tankarna till TV-serien "Mission Impossible".

2. Matthew Fox känner de flesta säkert igen som Jack i TV-serien "Lost".

3. Jag trodde att det kanske skulle bli segt att se samma händelse åtta gånger i rad men faktum är att det blev precis tvärt om, riktigt spännande.


HANS-ÅKE LILJA (2008-09-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Kommentatorspår, Minidokumentärer och Borttagen scen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA