Bra drama med dokumentär känsla

FILMEN

"Narcos" berättar historien om Pablo Escobar, knarkbaronen som härjade i Columbia under 1980- och 1990-talet. Han styrde landet som han ville, oftast lite bakom kulisserna, fast han egentligen bara var en gangster. Hans metoder gjorde dock att regeringen gick med på hans villkor för att få fred. Han bombade, kidnappade och mördade för att få som han ville och det han ville var att Columbia skulle dra tillbaka sitt utlämningsavtal med USA. Escobars värsta skräck var nämligen att hamna i ett amerikanskt fängelse, något som USA kämpade hårt för. I stället byggde han ett eget fängelse som han fick inreda som han ville och ingen polis fick komma i närheten av det. Allt detta gick Colombias president med på… och till viss del kan jag förstå honom…

Men serien börjar tidigare och vi får följa två amerikanska poliser som tillsammans med personer inom den colombianska militären gör allt de kan för att få fast Escobar, allt från 80-talet då han "bara" smugglade narkotika fram till när han var Colombias fiende nummer ett och hela tiden däremellan. Förutom väldigt bra skådespelare och manus lyfter serien också just för att den bygger på verkliga händelser. Man har dessutom klippt in autentiska filmklipp som tillsammans med en av huvudpersonernas berättarröst ytterligare förstärker seriens realism.

Nu har jag inte direkt någon förhandskunskaper om den Colombianska maffian men från de bilder jag sett på Escobar så är Wagner Moura riktigt lik originalet och gissningsvis gäller det även de andra karaktärerna. Man får känslan att filmskaparna lagt ner mycket tid på att få allt rätt och det är bra. Ytterligare en sak som ger serien autenticitet är att alla colombianer faktiskt pratar spanska och engelska med stark brytning. Det är inte som det ibland är att de bara säger några meningar på ett annat språk för att sen gå över till engelska i förhoppningen om att vi som tittar ska glömma bort att de inte längre pratar det språk de borde.

Serien lanseras inte som en dokumentär men har definitivt känslan av det och jag tror att man gjort vad man kunnat för att ge den en dokumentär status även om det är skådespelare som vi ser och inte arkivmaterial. Då skulle man aldrig kunnat göra en serie som denna då jag tvivlar på att det finns så värst mycket filmer av Escobar.

"Narcos" är definitivt en serie i min smak och jag skulle vilja gå så långt som att utse den till en av 2015 års bästa dramaserier. Så med andra ord, se till att ni inte missar den.


EXTRAMATERIALET

Tre featurettes får vi som alla handlar om hur man spelade in serien. Vi får höra varför och vilket motstånd man mötte mot att låta skådespelarna prata spanska och inte engelska med brytning. Vi får hör hur det var att spela in i Colombia och vi får följa med bakom kameran. Vi får naturligtvis höra hur man skapade serien utifrån vad som hände på riktigt också. Riktigt intressant information. Vi får även sju borttagna scener. Allt detta klockar in på strax under en timme så det finns gott om extramaterial att fördjupa sig i om denna underbara serie.


TRE SAKER

1. Säsong 2 har kommit på Netflix. Det kommer även en säsong 3.

2. Escobar ledde Medellinkartellen.

3. Det är kul att se hur det fungerade när det inte fanns mobiltelefoner och annan teknik. Hur man trots det lyckades spåra folk…


HANS-ÅKE LILJA (2016-09-12)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2016
Bolag: Atlantic
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Tre featurettes och sju borttagna scener.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA