Billig B-action att ignorera

FILMEN

En grupp soldater räddar några krigsfångar i Vietnamkrigets sista minuter. En av fångarna, McBain (spelad av Christopher Walken) delar en dollarsedel med soldaten Santos, med löfte om att alltid ställa upp om Santos halva når honom igen. Många år senare ser McBain på tv hur Santos, nu frihetskrigare i Colombia, försöker störta den korrupta presidenten. Övertagandet går illa och Santos dör.

Santos syster far till USA, söker upp McBain och ger honom den andra halvan av dollarsedeln. Bunden till sitt löfte, samlar McBain ihop soldaterna igen och ger sig iväg till Colombia för att hjälpa rebellerna att stoppa regimen och kokainproducenterna som styr dem.

Jag både förväntade mig mer och mindre av filmen. Christopher Walkens filmer under den här tiden var väl inte alltid av den högsta kvalitén, och "McBain" sades inte vara bra helt enkelt. Samtidigt har regissören James Glickenhaus gjort både Jackie Chan-filmen "The Protector" och kontroversiella vigilanteklassikern "The Exterminator".

Det jag fick var en B-krigsfilm, med en del rätt vingliga actionscener. Vissa specialeffekter ser riktigt taskiga ut, och ibland händer knepiga saker. En farlig fältoperation av punkterade lungor ordnas på någon sekund med en liten kniv, till exempel.

Det går ändå ganska snabbt att se, och har tillräckligt många explosioner för att man ska ha överseende med att det hela egentligen inte är särskilt bra. En del tycker filmen är så dålig att den är rolig, men riktigt så illa tycker jag inte att det blir. Det är en billig rulle från tidigt 90-tal bara. Inget att bry sig om.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. För mig är namnet McBain för evigt associerat med bokserien om 47:e polisdistriktet av författaren Ed McBain.

2. Michael Ironside har en uppsättning tänder som alltid påminner mig om Jim Carreys "The Mask".

3. I en scen som går emot all världslig logik, befinner sig McBains flygplan i luften bredvid ett av skurkarnas plan. I cockpiten lyfter McBain sin pistol och skjuter det andra planets pilot rakt genom fönstret. Givetvis kan du se det hela på YouTube.


HENRIK ANDERSSON (2011-10-13)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA