Verksamheten som gick överstyr

FILMEN

Vad är det som driver män till att köpa sex? Det är en fråga som "The Babysitters" försöker reda ut under sin speltid. Det är även en film om saker som går överstyr utan att man tänker på konsekvenserna.

17-åriga Shirley (Katherine Waterston) är oskuld och barnvakt. När hon blir hemskjutsad av Michael (John Leguizamo) gör han ett litet närmande som ebbar ut i en lite lätt jobbig situation. Han har ju fru och barn, så han ger Shirley några hundradollarssedlar så att hon helt enkelt kan glömma det hela. Men både Shirley och Michael tänker på varsitt håll på vad som kunde ha hänt och vid nästa hemskjutsning har de sex. Det upprepas och det blir ett förhållande mellan dem, där varje träff slutar med att Shirley får pengar för besväret.

Michael kan dock inte hålla tyst om det som hänt och plötsligt vill hans kompis också ha en "barnvakt", så Shirley fixar en kompis som ställer upp. Och sen en till. Och en till. Till slut har hon en egen liten bordellverksamhet där hon så klart tar procent på betalningarna.

Vissa av tjejerna mår inte bra av det hela och även Michael blänger besviket på Shirley eftersom han inte tänkt dela henne med någon annan. Samtidigt börjar några av de andra männen oroa sig för att någon av de avhoppade tjejerna ska avslöja dem. Shirley hade kontroll från början, men nu börjar hon sakta tappa den.

I "American Summer" var man inne och nosade lite på samma område, men det var en hjärtlös och inte alls rolig komedi som helt struntade i baksidan och konsekvenserna. Jag vill inte beskriva "The Babysitters" som en "hysteriskt rolig" film, som det står på omslaget, även om det finns en lätt lustig stämning under den första hälften av filmen. Men det finns även betydligt mörkare passager där filmen är allt annat än rolig.

Jag vet inte riktigt om "The Babysitters" lyckas besvara frågan den ställer sig, och det som filmen kommer fram till är den givna konklusionen att ingen mår bra av prostitution. Vägen dit är rätt så välspelad och det känns ändå som man hittat rätt ton i filmen. Ännu en flabbig komedi på ämnet hade ingen blivit glad över.


EXTRAMATERIALET

En kort liten bakomfilm ger lite kommentarer till filmen från de inblandade. Inte så mycket mer att orda om då allt är över på fem minuter.


TRE SAKER

1. Omslaget menar att filmen är en komedi. Jag håller inte alls med. På sin höjd en dramakomedi eller möjligen svart komedi, men ämnet och stämningen lutar helt klart åt drama i mitt tycke.

2. "The Babysitters" är David Ross regidebut. Han har ännu inte följt upp den med någon annan film. Som manusförfattare har han denna och skräckfilmen "The Woods" på meritlistan.

3. Trots ämnet är filmen inte överdrivet naken, men lite...


ANDERS JAKOBSON (2011-04-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Bakom kulisserna
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA