En lite ovanlig far och son-film

FILMEN

Första känslan när man startar "The Judge" är att här har vi en av de där filmerna om en kille som blivit hänsynslös i sitt yrke, i det här fallet en advokat, som tvingas åka hem till hålan där han växte upp, här för att hans mor dött, och där göra upp med sin pappa som han har ett kyligt förhållande till. Och till viss del stämmer det men det finns en rätt stor skillnad. Den här gången blir inte allt sådär puttinuttigt som det kan bli ibland och det gillar jag.

Robert Downey Jr. Spelar Hank Palmer, killen som drog till storstan och blev en välbetald advokat. Robert Duvall spelar hans pappa, Joseph Palmer, som jobbat som domare i 42 år men som nu på ålderns höst fått cancer och på grund av sin medicin får minnesluckor. De två gillar inte varandra och det är ett minst sagt kyligt möte på moderns begravning. Men när Joseph åtalas för att kört över en man avsiktligt (något han inte minns) måste de lägga sina problem åt sidan och jobba tillsammans. Något som ska visa sig svårare än man kan tro.

Downey Jr. är som vanligt fantastiskt bra och Duvall gör en riktigt stark rollprestation men även andra är riktigt bra i sina roller. Vincent D’Onofrio spelar Hanks bror som efter en bilolycka tvingats avbryta sin lovande basebollkarriär och nu jobbar som bilmekaniker. Jeremy Strong spelar den efterblivne tredje brodern Dale. Billy Bob Thornton spelar åklagaren som försöker fälla Joseph och alla gör de starka insatser.

Nu finns det en del scener som är på gränsen att bli sådär sliskigt underbara där allt bara löser sig men här är de få och vägs upp av att en massa andra saker faktiskt inte går så bra. Och jag gillar när de inte går bra. När det inte helt plötsligt dyker upp en helt ologisk lösning bara för att historien ska få ett lyckligt slut. Så är det inte här.

"The Judge" är en lång film. En bit över två timmar men den känns aldrig seg och man känner verkligen för karaktärerna. Med andra ord en riktigt lyckad film.


EXTRAMATERIALET

Bland extramaterialet får vi se borttagna scener (kommentarspår finns att välja till) och en dokumentär om hur man spelade in filmen och intervjuer med de inblandade. Rätt intressant men då detta är ett drama är det svårt att få till någon spektakulär bakom kulisserna-film. Vi får även kommentarspår.


TRE SAKER

1. Både Jack Nicholson och Tommy Lee Jones var påtänkta för rollen som Joseph innan den gick till Duvall.

2. Vera Farmiga spelar Hanks ungdomskärlek och en del av er känner säkert igen henne från "Bates Motel".

3. Det finns en ganska jobbig scen som utspelar sig i ett badrum. Bra skådespeleri, men jobbig att se.


HANS-ÅKE LILJA (2015-04-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Warner Bros.
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Getting deep with Dax Shepard, Inside The Judge och borttagna scener
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA