Effektfull och skrämmande skräck

FILMEN

"Sinister" handlar om Ellison Oswalt (spelad av Ethan Hawke) som skriver böcker om olösta brott. Nu ska han skriva om ett mord där en familj hittades hängda i ett träd på tomten till deras hus. För att få bättre research hur köper han familjens hus och det utan att berätta för frun vad det är för hus han faktiskt köpt. Hon vet att de bor i närheten av en brottsplats men inte att de bor i samma hus och vilket brott som begåtts där.

Här Ellison börjar arbeta med boken dyker plötsligt en kartong med filmrullar upp. Han kan inte låta bli att titta på filmerna i tron om att de ska ge honom insikt i vad som hänt familjen. Vad han i stället får se är ett nytt mord på varje filmrulle och dessutom en och samma varelse i varje film. När han väl sett honom ser han honom i var och en av de filmer han hittat. Och till slut hittar han även ett mönster i morden. Ett som inte ser gynnsamt ut för honom själv och hans familj…

Ethan Hawke är perfekt i rollen som det först så självsäkre författaren som sakta förvandlas till en man som tror på övernaturliga saker och till slut fruktar för sin familjs liv. En man som till slut är helt knäckt av allt han ser. Faktum är att hela upplägget på filmen känns riktigt bra. Både de gamla filmerna han hittar och de specialeffekter vi bjuds på. Allt känns riktigt välgenomtänkt och är dessutom riktigt skrämmande.

"Sinister" är en riktigt otäck film och man hoppar till flera gånger, precis som det ska vara. Det är visserligen en hel del mord men det är ändå relativt lite blod med i filmen. Det är mer psykisk skräck vi pratar om här än visuell. Sen blir det alltid läskigare när barn än inblandad och här finns det massor av dem…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet har tyvärr inte mycket med själva filmen att göra. Vi får visserligen borttagna scener, men sen är det en dokumentär om ett hus där åtta personer yxmördades och en dokumentär om personer som skriver om riktiga brott.

Både intressanta men det hade varit roligare att se något om hur man spelade in filmen.


TRE SAKER

1. Man får ingen riktigt förklaring till varför morden sker men jag har några idéer…

2. Jag gillar verkligen slutet på filmen.

3. Filmaffischen är rätt effektfull. När jag var i USA i oktober-november 2012 satt den på stora affischtavlor och blev då än mer effektiva.


HANS-ÅKE LILJA (2013-04-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA