Vad kan fel? Ganska mycket...

FILMEN

Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger regisserade av Mikael Håfström, kan det bli annat än en bra actionfilm? Ja, tyvärr kan det det. Jag vet inte hur det är med er men jag minns mycket väl när Stallone och Schwarzenegger var det största som fanns på vita duken när det gällde actionfilmer. Visst filmerna var ofta långt ifrån trovärdiga men vem brydde sig? Det var pang-pang, det var slagsmål, det var biljakter och så mycket mer. Allt fanns där och man visste att om Stallone och Schwarzenegger stod med på filmaffischen så fick man vad man ville ha. Det var då det…

Nu för tiden är dessa två herrar allt annat än action. Visst, de försöker fightas och visst Schwarzenegger levererar fortfarande one-liners som "Du slåss som en vegetarian" men det räcker inte längre. Kanske för att jag blivit äldre och genomskådar deras dåliga skådespeleri eller så har de helt enkelt blivit sämre. Schwarzenegger borde nog ha fortsatt med politiken och låtit oss fans minnas honom som Terminator och Stallone (som visserligen är hästlängder bättre än Schwarzenegger) bör lägga actionfilmerna på hyllan och i stället satsa på mer seriösa roller. Där har han i alla fall en chans.

"Escape Plan" då? Jo, här spelar Stallone Ray Breslin som lever på att spela skurk, bli inlåst på de bästa säkerhetsanstalter för att sen bryta sig ut och påpeka brister i fängelset och dess rutiner. När så CIA kontaktar honom om att testa ett fängelse för de allra värsta skurkarna nappar han. Problemet är bara att ingen vet var han befinner sig och att helt plötsligt verkar alla mer intresserade av att han sitter inne än att han bryter sig ut. På fängelset lär han känna Schwarzenegger och tillsammans planerar de att fly.

Bristerna i filmen är många. Dels lyckas de två hemlighålla väldigt mycket i ett fängelse som har kameror överallt, glasväggar istället för vanliga väggar i cellerna och beväpnade vakter överallt och dels pratar de dessutom helt öppet om sina planer vilket inte borde kunna undgå vakterna. Och det är bara några av de ologiska inslagen i filmen.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Det känns lite som om man här varit så nöjd över att få Stallone och Schwarzenegger i samma film att allt annat blivit sekundärt.

2. I Tyskland där filmer dubbas fick man hitta en ny röst för Schwarzenegger då han som vanligtvis dubbar honom även dubbar Stallone…

3. Personligen tycker jag den första utbrytningen vi får se går alldeles för lätt. Man försöker förklara hur det gått till men hur i hela världen ska man tro på att han tillåts stoppa ut handen genom luckan i dörren och nå knappsatsen som öppnar dörren? Galet!


HANS-ÅKE LILJA (2014-05-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA