Damon jakt efter Saddams vapen

FILMEN

Matt Damon har återigen slagit sig samman med Paul Greengrass som han gjorde två "Jason Bourne"-filmer med. Nu är det dock Irakkriget som gäller och Damon spelar här överste Miller som leder sökandet efter Saddams massförstörelsevapen. Frustrationen växer dock när han och hans män gång på gång anländer till påstådda vapengömmor för att på plats upptäcka att det inte finns minsta spår av vapen. Varken kemiska eller andra. Miller börjar ifrågasätta var militären får sina uppgifter från och när han kontaktas av Martin Brown från CIA får han chansen att söka djupare i vad det egentligen är som händer och vem som är den hemliga källan som hela tiden tipsar om felaktiga vapengömmor.

"Green Zone" är en typisk spionthriller där man inte vet vem man kan lita på och vem som står på vems sida. Matt Damon gör som vanligt ett stabilt intryck och även manuset känns stabilt och genomarbetat. Ett varningens finger ska dock höjas för alla som tror att detta är en ny Bourne-film för så är definitivt inte fallet. Bortser man från Damon har filmerna inte mycket gemensamt.

En fördel med filmen är att den verkligen känns autentisk, varför får vi förklarat i extramaterialet, och det gör att man får känslan av att det faktiskt kan ha gått till så här. Till viss del är filmen baserad på verkliga personer. Bland annat ska Damons rollfigur Miller åtminstone vara baserad på en verklig person som även han genomsökte en massa platser på jakt efter massförstörelsevapen utan resultat. Om det sen gick så långt som det gör i filmen framgår inte men så vitt jag vet hittade man inga vapen i verkligheten heller.

Sammanfattningsvis får filmen godkänt. Manuset känns genomarbetat och verklighetstroget. Damon och de andra gör en stark insats. Det som försvagar filmen lite är att den emellanåt går lite på tomgång. Det känns liksom som om den inte riktigt kommer igång. Kanske hade den tjänat på att kortas något från sina nu nästan två timmar långa speltid… Hur som helst är det en underhållande film som definitivt är sevärd.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet innehåller en del dokumentärer om hur filmen gjordes. Vi får se hur man byggde upp Irak som det såg ut 2003. Vi får även höra hur man använde sig av riktiga soldater som hade varit med i Irak vid den här tiden eller som varit med i andra krig. De tillförde en hel del av den autenticitet vi ser i filmen.

Naturligtvis får vi även höra hur bra alla soldaterna som stred i kriget var/är, hur mycket respekt de förtjänar och så vidare och jag lägger inga värderingar i vad man ska tycka om deras insatser eller om kriget i sig men det blir lite långtråkigt här.

Vi får även ett kommentarspår och en del borttagna scener och det är bara att konstatera att extramaterialet fyller sin funktion och ger oss en inblick bakom kulisserna på filmen. Om sen Damon är så ödmjuk i verkligheten som han är här är han verkligen en hyvens kille.


TRE SAKER

1. Det hade varit kul med en liten dokumentär om den kortlek som delades ut till de amerikanska soldaterna under kriget. Den som hade alla de efterspanade Irakierna på varsitt kort. I "Green Zone" är det klöver knekt som är aktuell.

2. Många av männen i Millers grupp spelas av riktiga soldater istället för skådespelare.

3. Det är lite intressant att se hur enkelt det går för tolken Freddy att ta sig in i den gröna zonen bara för att han hänger på Miller och har skrivit US på sin bil.


HANS-ÅKE LILJA (2010-08-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD MA 5.1, Dolby Digital 5.1
Bild: 1080p High Defintion 2.40:1
Extramaterial:
Följ med bakom kulisserna med kommentarspår av Paul Greengrass och Matt Damon, Borttagna scener med kommentarspår av Paul Greengrass och Matt Damon, Matt Damon klar för action , Innanför Green zone, Den riktiga Miller - möt mannen som berättelsen bygger på och Återskapandet av Bagdad
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA