Personalomsättning MI5

FILMEN

Jag har nog aldrig varit med om tv-serie som har så pass stor omsättning av karaktärer. Till säsong 4 är ingen av de tre huvudpersonerna från säsong 1 kvar, och ännu fler försvinner eller verkar försvinna till säsong 5. Det är ju lite riskabelt måste jag säga, för det långsiktiga perspektivet försvinner ju när huvudpersonerna byts ut hela tiden, men lyckligtvis är folket i de sekundära rollerna desamma.

I mina tidigare recensioner har jag efterlyst lite längre uppdrag som skulle sträcka sig över flera avsnitt, och jag får min önskan i uppfyllelse med ett oerhört spännande och rafflande dubbelavsnitt som rivstart på säsongen. Teamet, nu bestående av Adam Carter (Rupert Penry-Jones) hans fru Fiona (Olga Sosnovska) och nykomlingen Zafar Younis (Raza Jaffrey) jagar den hänsynslösa terroristorganisationen Shining Dawn som ämnar ha ihjäl så många oskyldiga som möjligt, dels i ett led för att utrota mänskligheten och dels för att få sin ledare frisläppt.

Tyvärr bränner man lite av krutet redan i denna chockstart på säsongen för de efterföljande avsnitten känns blekare och mer ointressanta. Teamet fortsätter att jaga terrorister eller andra hot mot rikets säkerhet och det blir lite ensidigt och upprepande. Ibland kliver man ut ur mallen lite, som när en muslim som hävdat sin oskuld släpps ut ur fängelset efter två år. Är han skyldig eller inte? I ett annat avsnitt avslöjas hemligheter om Fionas bakgrund som sätter hennes liv i fara.

I ett helhetsperspektiv saknar jag Tom Quinn från de tidigare säsongerna. Det fanns mer djup i hans karaktär, speciellt vid sidan av spionyrket som Adam inte fyller upp. Han är visserligen en bra hjälte-spion och fyller upp den rollen bra, men han är inte alls lika komplex.

Åter igen lämnas vi med en ordentlig cliffhanger där nästan vad som helst kan hända, som final på ett avsnitt som avhandlar prinsessan Dianas död ur olika synvinklar. Ytterligare ett av de avsnitt som sticker ut ur mängden i denna säsong.

Serien är fortfarande väl godkänd, men jag anser nog att säsong 4 är en liten svacka i jämförelse med sin närmast föregående säsong som var en av de bästa hittills. Vi får se hur serien utvecklas och framför allt vilka som är kvar i nästa box.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. En ganska originell sak med serien är det inte listas några namn på skådespelarna vare sig i förtexterna eller i de extremt korta eftertexterna.

2. Det känns som de tekniska hjälpmedlen och alla prylar och manicker MI5 har blir allt mer och mer science fiction. Även i tidigare säsonger har jag skruvat lite på mig åt vissa tekniska finesser som inte alls känns verkliga, men "James Bond"-känslan ökar ju så klart.

3. En annan sak som inte heller känns speciellt verklig är många av de sekvenser där de spanar på skummisar eller följer efter dem per fot eller fordon. Det känns alldeles för "ohemligt" och öppet, men det är ju av berättartekniska skäl de ligger så tätt inpå skurkarna.


ANDERS JAKOBSON (2011-08-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2011
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA