Mästerlig enmansshow av John Cusack

FILMEN

1408 är historien om Mike Enslin (John Cusack), författare till böcker som "10 Haunted Lighthouses" och "10 Haunted Houses". Vad Mike gör är att han åker runt och besöker ställen som anses vara hemsökta. Han stannar där en natt och skriver sen om sina upplevelser i sina böcker.

Just nu jobbar han på sin senaste bok "Ten Nights in Haunted Hotel Rooms" och än så länge har han inte lyckat hitta ett enda hemsökt hotellrum… till hans besvikelse. Det är då han får ett vykort från The Dolphin Hotel. Det enda som står på baksidan är "Don’t enter 1408!".

Naturligtvis kan inte Mike motstå att åka dit, har är ju trots allt på jakt efter just rum man inte bör stanna i. Problemet är bara att när han försöker boka rum rummet visar det sig att hotellets manager beslutat att det inte ska hyras ut längre…för många oförklarliga dödsfall har ägt rum i 1408.

Mike lyckas med hjälp av advokater boka rummet men innan han får nyckeln försöker direktör Olin (mycket bra spelad av Samuel L. Jackson) en sista gång övertala honom att inte bo där. Enligt Olin har nämligen ingen överlevt en timme i rum 1408.

Trots detta checkar Mike in och det är nu det hela börjar. Konstiga saker händer på rummet nästan direkt. Spöken hoppar ut genom fönstren, värmen går upp och ner utan att han gör något, han börjar se sin döda dotter och så vidare och så vidare.

Då filmen nästan uteslutande utspelar sig i hotellrummet ställer den stora krav på John Cusacks skådespeleri. Han klarar dock uppgiften galant och bevisar här hur duktig skådespelare han faktiskt är. Även Samuel Jackson gör ett utmärkt jobb även om han inte har så stor roll i filmen. Men å andra sidan ger han alltid pondus till sina rollkaraktärer, hur mycket eller lite de än är med.

Sen kan väl inge ha undgått att filmen regisseras av vår egen Mikael Håfström. Håfström har tidigare gjort filmer som "Ondskan" och "Derailed" och i och med "1408" verkar han nu fått sitt definitiva genombrott I USA, vilket han verkligen förtjänar.

På denna dubbeldisk finns också en directors cut (åtta minuter längre) av filmen. Den största skillnaden mellan den och bioversionen, förutom några längre scener, är slutet. Slutet i directors cut-versionen är lite mörkare men samtidigt mer förklarande. Här får vi tillexempel indikationer på att det faktiskt är Olin som skickat vykortet till Mike just för att han skulle komma till hotellet och förgöra rum 1408.

Personligen gillar jag den längre versionen lite bättre även om jag kan förstå varför Håfström valde att klippa ner den lite inför biopremiären.


EXTRAMATERIALET

Filmen är fullmatad med extramaterial. Vi får bland annat en hel drös med intervjuer och bakomfilmer. Dessa täcker upp det mesta om inspelningen och det är bara att tacka och ta emot.

Vi får också två alternativa slut, fem borttagna scener, en trailer samt ett mycket intressant kommentarspår med Mikael Håfström och manusförfattarna Scott Alexander och Larry Karaszewski till den längre versionen av filmen. Väldigt kul att höra dem kommentera filmen.

Sen som grädden på moset får vi också en kort inledning av Håfström själv på varje DVD. Tyvärr är ljudet på dessa lite dåligt. Dessa är dock unika för den svenska utgåvan.


TRE SAKER

1. Jag måste verkligen ge en eloge till Noble Entertainment som inte gått den "billiga" vägen utan givit ut dubbeldiskversionen av filmen i Sverige. Den är så pass mycket bättre än singelversionen att det varit otroligt tråkigt om vi fått nöja oss med den.

2. Under den signering Mike gör säger han "Stay scared" och detta är förmodligen taget från George A. Romero som brukar använda det i sina signaturer.

3. Både John Cusack och Samuel Jackson var Håfströms första val som Mike och Olin. Som tur var tackade de båda ja.


HANS-ÅKE LILJA (2008-02-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Tema: Stephen King
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Inside the room, B-roll, Intervjuer med Mikael Håfström, John Cusack, Samuel L Jackson, Mary McCormack och Lorenzo di Bonaventura, Kommentatorspår av Mikael Håfström samt manusförfattarna Scott Alexander och Larry Karaszewski, Hemlig presentation av Mikael Håfström exklusivt för Sverige, Specialinslaget "The Secrets of 1408", Bortklippta scener, Extralång version av filmen med ett alternativt slut, Intervju med John Cusack om filmen 1408, Biotrailer, The characters, The director, Production design, Physical effects
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA