Snygg restaurering av sömnig thriller

FILMEN

"Eldfödd" är den enda av Stephen Kings tidiga romaner som jag inte har någon speciellt bra relation till. Jag har läst den två gånger tror jag. Först när den var den enda bok jag hade kvar att läsa och sedan flera år senare då jag upptäckte att boken faktiskt var helt okej. Filmatiseringen från 1984 är dock inget vidare, tyvärr. Det är en sömnig historia som har lagt alldeles för mycket ansvar på Drew Barrymore som så här tidigt i sin karriär (hon var runt åtta år när den spelades in) inte var tillräckligt bra för att kunna leverera repliker med tyngd och trovärdighet.

Hon spelar Charlie McGee, en liten flicka med pyrokinesiska krafter. Detta är resultatet av att båda hennes föräldrar deltog i ett experiment några år tidigare där de blev injicerade med drogen "Lot Six" som gav dem nya förmågor. Charlies pappa, Andy (David Keith) kan mentalt "knuffa" människor så att de gör precis som han vill, även om varje "knuff" innebär ett långvarigt lidande för Andy. I inledningen av filmen är Andy och Charlie på flykt, jagade av agenter från The Shop (i textningen översatt till Byrån, men på omslaget och i boken kallat Butiken), den hemliga statsorganisation som utförde experimenten. Nu försöker de med alla medel att sudda ut alla spår efter experimenten samtidigt som de vill fånga in Charlie och forma henne till att bli ett vapen.

I ett antal flashbacks ser vi hur Andy försökt träna Charlie till att hantera sin kraft, först och främst så att hon inte använder den av misstag. Vi ser även hur Butiken börjat jaga dem och hur de mördade Charlies mamma (Heather Locklear), vilket blev startskottet på deras flykt. Butiken representeras av Captain Hollister (Martin Sheen) och hans främsta agent John Rainbird (George C. Scott) som är den som slutligen fångar in Andy och Charlie, men går det att hantera den eldfödda flickan?

Ska jag säga något odelat positivt om filmen så handlar det om den här utgåvan som verkligen gått igenom den digitala restaurering som omslaget gör gällande. Den ser otroligt bra ut, vilket under filmens final straffar sig då specialeffekterna blir lite väl övertydliga. Det var en dyr film när det begav sig, mycket på grund av specialeffekterna.

King skrev romanen parallellt med "The Dead Zone" och kände mellan varven att han i princip skrev "Carrie" på nytt och det finns en del solklara likheter, speciellt hur filmen leder fram till en explosionsartad final.

Även om jag inte minns romanen i detalj känns det som om filmatiseringen är en slarvig sammanfattning som dessvärre saknar finess och fart. Och även King var missnöjd med den. I en intervju uttryckte han sin avsky:
– "Eldfödd" är en av de värsta filmerna som gjorts efter någon av mina böcker. Den är lika smaklös som potatismoset man kan få på vissa caféer. Filmen innehåller specialeffekter för $3 000 000 och Oscarsvinnande skådespelare för $3 000 000 och ändå fungerar det inte. Att se den var en otroligt overklig och smärtsam upplevelse.

Fullt så smärtsamt tycker inte jag att det är att se filmen, men det är liksom inte förvånande att jag aldrig fastnat för den här storyn.


EXTRAMATERIALET

Ett bildgalleri, en biotrailer och ett antal radioreklamer ligger med på skivan. Bildgalleriet är en salig blandning av foton ur filmen, lite från bakom kameran, svenska och amerikanska lobbykort och lite filmaffischer och annat. Rätt omfattande och någon rolig bild på Drew Barrymore och Stephen King någonstans i mitten.

Biotrailern är i mitt tycke alldeles för avslöjande. Den lämnar inte mycket kvar till tittaren att bli överraskad av...


TRE SAKER

1. 2002 kom en tv-film som fungerade som en lätt justerad fortsättning på "Eldfödd". "Firestarter: Rekindled" hette den och lämnade givetvis en hel del att önska. Planen var att filmen skulle fungera som någon sorts pilot till en tv-serie, men den serien gick tacksamt nog upp i rök.

2. The Shop/Butiken figurerade även i miniserien "Golden Years" som King skrev direkt för tv. Att han inte använt Butiken i fler sammanhang är lite förvånande.

3. En remake kan vara på gång. 2017 annonserade producenten Jason Blum och regissören Akiva Goldsman att "Firestarter" skulle göras. Sedan dess har inga fler nyheter kommit, men den kan vara på gång. Jag är milt peppad och hoppas att filmen blir avsevärt mycket bättre. Samtidigt: skulle filmen inte bli av är det inget jag gråter floder över...


ANDERS JAKOBSON (2019-07-08)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Studio S
Tema: Stephen King
Ljud: DTS-HD Master Audio 2.0
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Biotrailer, Bildgalleri, Radioreklam
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA