Spretig och lite seg tredje säsong

FILMEN

Den tredje säsongen av "Mr Mercedes" bygger på den andra boken i trilogin av Stephen King. Jag är inte riktigt säker på varför man inte filmade böckerna i ordning men gissningsvis ville man göra färdigt historien om Brady innan man gick vidare med annat. I den här säsongen har man två huvudsakliga trådar vi får följa.

Den första handlar om hur Peter Saubers hittar de pengar och outgivna manuskript som Morris Bellamy stulit från författaren John Rothstein. Under rånet mördades även Rothstein och när Morris flyr kör han av vägen med bilden och blir tvungen att gömma böckerna och pengarna. Innan han hinner tillbaka hittar Peter dem och under resten av säsongen försöker Morris tillsammans med Alma Lane, en lite äldre dam som han haft ett förhållande med ända sedan tonåren, att få fatt i både böckerna och Peter. Den andra tråden handlar om hur Lou Linklatter ställs inför rätta för mordet på Brady från förra säsongen. I allmänhetens ögon är hon en hjälte men frågan är vad lagen säger.

Historien om Peter och Morris gillar jag. Det är även den som bygger på boken. Dock har man valt att lägga till Alma vilket inte blir bra. Hon blir överspelad och däremed en parodi på sig själv många gånger och det fungerar inte. Här hade det varit bättre om man gjort Morris lite tuffare och sen låtit honom klara sig själv. Även Lous rättegång är något man hittat på för säsongen och det känns mest som om det är ett sätt att hålla kvar lite av Brady i serien. Man antyder att Lou har kontakt med honom och hon vet även saker som hon inte borde kunna veta om hon inte pratat med Brady men i slutänden låter man detta bara falla platt. Man följer inte upp utan det bara rinner ut i sanden.

Jag hade gärna sett att man skalat bort Almas karaktär och Lous rättegång. Då hade man fått kvar det som är bra i säsongen men å andra sidan hade det inte blivit mycket kvar till säsong då. Jag förstår att man vill fylla ut men tyvärr blir det fel. Det fungerar helt enkelt inte. Man lämnar även öppet för en fjärde säsong men jag hoppas verkligen att man nu lägger ner serien. Den känns redan nu urvattnad och med tanke på hur illa de delar man hittade på själva fungerade i denna säsong känns det omöjligt att få till en hel säsong som ska bygga på annat än Kings böcker.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Peter spelas av Rarmian Newton och han är riktigt bra.

2. En tavla i Almas hus ser ut att vara en målning av det författarporträtt som Stephen King använt i en del böcker. Det där han sitter med en gitarr.

3. Brendan Gleeson är fortsatt bra som Bill Hodges.


HANS-ÅKE LILJA (2019-11-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2019
Bolag: CMORE
Tema: Stephen King
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA