Ondskan i hockeyfrilla

FILMEN

"The Stand" är baserad på Stephen Kings tegelstensroman med samma namn och handlar om hur bräcklig människans existens faktiskt är. Historien börjar med att en vakt vid namn Campion flyr från en militäranläggning istället för att isolera den när forskarna där slarvat och släppt ut ett virus i luften.

Naturligtvis är Campion redan smittad när han flyr och i och med det tar han med sig viruset som ska visa sig ta kål på över 99% av världens befolkning ut i resten av världen.

De symptom som de smittade får är inte värre än vid influensan så till en början blir folk inte speciellt oroliga. Snart inser de dock att det är något mycket mer allvarligt än en influensa de råkat ut för.

Militären gör allt de kan för att stoppa smittan men det gör det hela bara mycket värre. Folk spärras in och tvångsomhändertas på löpande band. Tyvärr är allt förgäves. Smittan är ute och alla som inte är immuna har redan förlorat slaget.

De få som överlever börjar omedvetet dra sig åt antingen den onde Randall Flagg eller den gode Mother Abigail och utan att de vet om det förbereder de sig för mänsklighetens viktigaste kamp, dess överlevnad.

Då Stephen Kings bok är på över 1000 sidor valde man att göra en TV-serie av den istället för en film och det var förmodligen ett mycket klokt val. Att klämma in alla karaktärer och all handling i en två timmar lång film hade varit omöjligt. Nu har man istället gjort en miniserie på fyra avsnitt som alla är 90 minuter långa. Det ger oss en total speltid på runt sex timmar vilket passar historien mycket bra. Denna långa speltid ger regissören Mick Garris tiden han behöver för att berätta historien och även introducera de flesta av de karaktärer som är så viktiga handlingen.

Vi ser en hel del kända namn i rollistan. Vi ser Gary Sinise som Stu Redman, vi ser Molly Ringwald som Frannie Goldsmith, Ruby Dee som Mother Abigail och Ossie Davis som domare Richard Farris.

En annan sak som jag uppskattar är att man här inte klippt ihop de fyra avsnitten till en väldigt lång film utan faktiskt har dem separerade som de visades på TV. De fyra avsnitten heter för övrigt "The Plague", "The Dreams", "The Betrayal" och "The Stand".


EXTRAMATERIALET

Filmen innehåller inget extramaterial vilket känns lite trist då det bevisligen finns extramaterial att tillgå. Den amerikanska utgåvan av "The Stand" innehåller både kommentarspår, diverse dokumentärer och en del annat smått och gott.


TRE SAKER

1. Låten "Don’t fear the reaper" som spelas i filmen är hur bra som helst. Dessutom passar den väldigt bra in här.

2. Jag hatar verkligen att man givit Randall Flagg hockeyfrilla. Inte ens en så elak person som han förtjänar det.

3. Håll ögonen öppna efter Stephen King själv i avsnitt tre och fyra där han gör ett kort inhopp.


HANS-ÅKE LILJA (2007-10-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (51)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Paramount
Tema: Stephen King
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA