Futuristisk action med alla ingredienser

FILMEN

"The Island" blev inte så väl emottagen när den kom, och jag förstår inte riktigt varför den i blev princip sågad. Det är en actionfilm satt i framtiden, som både är rafflande och snabb i sitt berättande.

Det är år 2019. Jorden har drabbats av en smitta och bara ett fåtal överlevande har tagits till vara på och lever ett kontrollerat liv i en sorts institution. Alla drömmer om att bli de utvalda som får resa til Ön, den enda oförstörda platsen på jorden.

Saken är dock den att allt är en illusion, en skapad värld och de överlevande är egentligen försäkringar, kloner av rika människor enbart framtagna för att kunna bidra med vitala organ vid nödvändiga transplantationer.

Ewan McGregors rollfigur Lincoln 6 Echo anar att något är galet. Trots att hans minnen är skapade av ett dataprogram utvecklar han känslor och tankar som inte borde finnas där. Tillsammans med Jordan 2 Delta (Scarlett Johansson) lyckas han rymma ut till den riktiga världen med endast en chans: Att hitta sitt oklonade jag och avslöja hela institutionen. Men Lincoln och Jordan jagas av livsfarliga agenter.

Med Michael Bay i regissörsstolen är det action så det skvätter om det. Precis alla ingredienser till typisk Hollywood-action är med: folk som springer som galningar, biljakter, skottlossningar, handgemäng, krascher och allt det där. Och det blir ganska underhållande faktiskt.

Inledningen av filmen känns lite som standardiserad sci-fi, men när filmen sedan tar sig utanför institutionen känns det som det var meningen att det var som det var i början.

"The Island" är klart godkänd. Däremot har jag nog aldrig sett så öppen produktplacering: Apple, Xbox, MSN och Nokia trycks in i vår ansikten. Obehagligt!


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är av det blygsammare slaget och kretsar kring en 14 minuter lång making-of-dokumentär som till större delen går ut på att regissören Michael Bay pratar om hur bra han är, eller hur alla andra medverkande pratar om hur bra Bay är. Ett rövslickande utan dess like.

I den trots allt ganska korta dokumentären finns det några minuter av värde. Inledningsvis pratas det om scenografin och avslutningsvis om några av de spektakulära actionscenerna.

Å ena sidan känns det inte som det behövs en mer djupgående making-of än det här. Kanske skulle det varit intressant att höra lite mer tankar kring själva historien och mindre om Michael Bay.


TRE SAKER

1. Ewan McGregors andra roll i filmen, som "originalet" Tom Lincoln är med sina kantiga glasögon på pricken lik Boxers digitala figur Robert!

2. Scarlett Johansson må vara en duktig skådespelare, men som actionskådespelare har hon mycket kvar att lära. Hon springer mest omkring och ser förvirrad ut, vilket i och för sig passar karaktäreren som handsken.

3. Det är idag 13 år kvar till 2019. Det känns som om flygande bilar ska finnas då får nog prototyperna dyka upp snart...


ANDERS JAKOBSON (2006-01-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Making of the Island featurette, DVDROM webblänk, trailer.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA