För att bli en man måste man bli en björn

FILMEN

Enligt ett citat i bakomfilmen frågade The Walt Disney Companys VD Michael Eisner om de hade några fler "djurfilmer" på gång efter jättesuccén "Lejonkungen", varpå "Björnbröder" skrevs.

Filmen utspelar sig i Nordamerika strax efter istiden och handlar inledningsvis om tre bröder i en inuitstam. Yngsta brodern Kenai (Joaquin Phoenix) ska precis få sin heliga totem som representerar vad han måste uppnå för att bli en man. Han får "kärleksbjörnen" vilket blir en stor besvikelse. Strax därpå jagar bröderna efter en tjuvaktig björn och i samband med detta omkommer äldsta brodern Sitka (D.B. Sweeney) och Kenai och mellanbrodern Denahi (Jason Raize) ger sig väg på hämndjakt. Kenai slåss mot björnen på den bergstopp där "andarna rör jorden" och i självförsvar har han ihjäl björnen, men andarna förvandlar honom till en björn och när Denahi kommer i kapp tror han att björnen skördat ännu en broder och söker nu hämnd på nytt.

Det är ganska dramatisk och lång inledning filmen bjuder på, men vid den här punkten i historien övergår filmen till att bli en komedi av klassiskt Disneysnitt. Dessutom byter filmen utseende. Från ett ganska realistiskt sådant i smalare bildformat, blir bilden plötsligt bredare och mer färgstark, och historien i och med det roligare.

Kenai - som numera är björn - vill så klart inte vara björn och drivs av ambitionen att ta sig tillbaka till bergstoppen, och med på vägen följer två kanadensiska älgar (Rick Moranis och Dave Thomas) och en liten irriterande björnunge, som visar sig vara son till den björn han dödade. Men efter sig har han sin egen bror som fortfarande vill ta ut sin hämnd.

"Björnbröder" hör kanske inte till de allra bästa Disneyfilmerna men är en stabil och söt historia, snyggt gjord och med pampig musik signerad Phil Collins. Hur det ska gå är inte så svårt att lista ut, men samtidigt bjuder filmen på en lite oväntad twist i slutet.


EXTRAMATERIALET

Det är gott om extramaterial, direkt plockat från filmens DVD-utgåva och har således ungefär tio år på nacken. Dock tycker jag att materialet över lag är bra och heltäckande. Först ut är en 45 minuter lång bakomfilm i korta, effektiva snuttar som tar upp allt från hur storyn skrevs till Phil Collins musik. En bra bakomfilm, även om man får en påtaglig känsla av att filmen är betydligt äldre än vad den faktiskt är.

Sen är det en mängd bortklippt material med inledande kommentarer. Det är både scener och låtar. Det finns även ett block med fejkade bloopers som är rätt skojiga. Detta kompletteras av en musikvideo, några björnsagor, en liten titt på hur man gör ljudeffekter och konceptskisser på karaktärerna.

Har man sedan lite tid över kan man se om filmen med de kanadensiska älgarnas kommentarer...


TRE SAKER

1. Filmen var nominerad till en Oscar för bästa animerade långfilm, men förlorade, ganska förståeligt, till "Hitta Nemo".

2. En uppföljare ramlade ut direkt till video ett par år senare. Några av röstskådespelarna återvände, men inte alla.

3. Älgarna som heter Tuck och Rutt har i den tyska versionen av filmen fått namnen Benny och Björn efter ABBA-medlemmarna. Vågar man tro att älgarna pratar med någon sorts svensk brytning fast på tyska?


ANDERS JAKOBSON (2013-11-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Upptäcktens stig: Bakom kulisserna på Björnbröder, Bortklippta scener, Bortklippta scener - Koda, "Fishing song" - bortklippt sång, "Förvandlingssången" med Phil Collins ursprungliga text, "Look through my eyes" - musikvideo, Björnlegender: Gamla amerikanska sagor, Konsten att göra ljudeffekter, Konceptskisser, Rutt & Tucks kommentarer
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA