En blandning mellan 24 och Arkiv X

FILMEN

När Sean Walkers flickvän Leila Buchanan försvinner spårlöst från det kryssningsskepp de tillbringat tid på och ingen längre verkar veta vem han är, var han bott ombord på båten eller var Leila kan ha tagit vägen faller hela tillvaron ihop för Sean. Att han sen anklagas för mord gör ju inte saken bättre. Vad han inte vet när han flyr för att leta efter Leila är att han snart ska ramla rakt in i en konspiration så stor och så omfattande att den innefattar både aliens och ett mordförsök på USA:s president.

Saken är nämligen den att under de senaste 66 åren har 93 fångar suttit inspärrade på ett okänt fängelse i USA. Anledningen till att de sitter där är att de är utomjordingar som kraschat på jorden för just 66 år sedan och ingen vet vad de ska göra med dem så nu sitter de där de sitter. President Martinez tänker dock släppa dem fria och på så vis avslöja deras existens. Alla håller dock inte med presidenten om att detta är rätt sak att göra och planerar därför att mörda presidenten och på så vis förhindra frigivningen. Det hela utvecklar sig till en kamp mellan människor som vill överleva och utomjordingar som även de vill överleva. Båda grupperna har samma mål men helt olika medel för att komma dit.

När "The Event" visades på TV gjorde den det här i Sverige bara dagar efter att den visats i USA. Detta för att den skulle vara så spännande och det skulle hända så mycket i varje avsnitt att man inte ville att något skulle spridas i förväg. Nu efter att jag sett serien kan jag inte alls förstå det resonemanget. Visst, det händer en massa saker men att serien skulle vara så unik har jag verkligen svårt att se. Den påminner om en blandning av "24" och "Arkiv X" och kanske lite "Lost" men något som absolut inte får komma ut finns inte... Tyvärr går serien in i en svacka halvvägs in i säsongen som den aldrig riktigt tar sig upp från. Det som händer känns alldeles för osannolikt och overkligt även om serien i sig inte direkt är någon dokumentär. Sean utvecklas till en supersnubbe som kan både slåss och hantera vapen och även om det behövs för handlingen känns det som lite för mycket.

Och tydligen tyckte den amerikanska publiken samma sak för efter 22 avsnitt lades serien ner och skådespelarna skickades hem. Lite trist kan jag tycka även om jag förstår varför det blev såhär. Serien var inte tillräckligt bra helt enkelt. Men som vanligt när serier läggs ner i förtid lämnas vi tittare hängande. Serien avslutas inte i avsnitt 22 utan byggs i stället upp för kommande säsong (som alltså aldrig kom) vilket känns lite surt.


EXTRAMATERIALET

Extramaterial ska det finnas gott om enligt omslaget. Kommentarspår, borttagna scener, en making of med mera men hur jag än letar på diskarna hittar jag det inte. Kanske är det något som fanns på den amerikanska utgåvan men som aldrig kom med hit. All text på omslaget är på engelska så det känns inte helt främmande att man tagit det rakt av…


TRE SAKER

1. Det finns en rätt kul scen, som kommer direkt efter en enorm skottväxling på en flygplats, där vi ser några städare i bakgrunden som logiskt sett borde hört skjutandet och slagit larm men som i stället bara städar vidare. Slarvigt.

2. Ett tag fanns det planer på att göra en långfilm för att få till ett ordentligt slut på serien men dessa har nu spolats.

3. Jag gillar Laura Innes (som de flesta säkert minns som Kerry Weaver i "Cityakuten") som Sophia. Lita annorlunda roll för henne.


HANS-ÅKE LILJA (2011-10-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2011
Bolag: Universal
Tema: Aliens
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
The making of, Dr. Dempsey alternate story, Deleted scenes, Episode recaps, Commentaries and more! [OBS! se recensionen ang. extramaterialet]
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA