Riktigt bra prestation av Willis

FILMEN

I en nära framtid lever människorna sina liv via surrogater. En surrogat är en artificiell version av den som styr den. Den behöver visserligen inte se ut som den verkliga människan bakom den utan en överviktig medelålders man kan bli en ung snygg kvinna i tjugoårsåldern om han vill. Eller tvärtom för den delen. De flesta ser dock ut som en yngre upplaga av sig själva och så även FBI-agenten Greer.

Allt är frid och fröjd. Brottsligheten är i stort sett obefintlig och människorna riskerar inte längre att skada sig när de går ut. Deras surrogat kan göra i stort sett allt som att hoppa från ett tak till att bli överkörd utan större problem. Och skulle något hända är det bara att människan i fråga skaffar en ny surrogat och fortsätter där han eller hon slutade.

En dag dyker det dock upp en man med ett vapen som slår ut surrogaten och samtidigt dödar den som styr den. Detta är naturligtvis katastrof och polisen får alla tillgängliga medel för att stoppa honom. Om detta kom ut skulle det naturligtvis kunna skapa katastrof bland alla de som har surrogat. Det är här Bruce Willis kommer in i form av FBI-agenten Greer för att ta hand om saker och ting. Situationen kräver dock att han lämnar sin surrogat hemma och själv ger sig ut i verkligheten.

Jag gillar upplägget på "Surrogates". Tänk att ha en robotlikande sak som du kan styra för att få saker och ting utförda utan att behöva lämna hemmet. Willis gör ett riktigt bra jobb i filmen både som sin surrogat som är yngre, har hår och ser väldigt snygg och proper ut men även som sitt normala jag som är orakad och som har förfallit av att inte behöva gå ut och träffa människor. Jag gillar också effekterna när det gäller surrogaterna. Skådespelarna ser verkligen plastiga och dockliknande ut. Väldigt effektfullt.

Själva handlingen håller i det mesta men när surrogaterna påminner lite för mycket om en superhjälte har det gått lite för långt. Det finns några sådana scener i filmen som jag personligen inte är så förtjust i men de är få och rätt korta så jag kan leva med det även om jag tror att filmen varit ännu bättre om man skippat dem.

Även slutet har man fått till på ett rätt tillfredställande sätt. Lite underligt är det kanske att elakingen inte tänkt ut den lösning som det till slut blir, men sådant ska man inte fundera för mycket på. Detta är nästan exakt vad jag väntade mig av filmen och Willis och då kan man ju inte bli annat än nöjd.


EXTRAMATERIALET

Förutom det nu näst intill obligatoriska kommentarspåret får vi även tankar om hur utvecklingen av, kanske inte surrogat men väl intelligenta robotar, kommer att se ut. Vi också borttagna scener och en dokumentär om hur "Surrogates" förvandlades från serietidning till en film. Allt avslutas sen med en musikvideo av Breaking Benjamin och låten "I will not bow" som är filmmusik till filmen. Hyfsat om än lite snålt tilltaget extramaterial alltså.


TRE SAKER

1. Blu-ray:ens menyer är riktigt trevliga att navigera i. Bra jobbat!

2. Kolla på såren Willis får i pannan och ögat. De försvinner nämligen för en stund för att sen dyka upp igen.

3. Man har verkligen lyckats få skådespelarna att se plastiga ut när de spelar sina surrogater. Det ser väldigt bisarrt ut och man reagerar direkt på det.


HANS-ÅKE LILJA (2010-02-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted Scenes, A More Perfect You: The Science Of Surrogates, Breaking The Frame: A Graphic Novel Comes To Life, "I Will Not Bow" Music Video By Breaking Benjamin and Feature Audio Commentary By Director Jonathan Mostow
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA