En mordgåta som heter duga

FILMEN

Henry Dunn och Trish Wellington återvänder till Henrys barndomsö Harper’s Island för att gifta sig. Henry tillbringade somrarna på ön och han bäste vän var Abby Milles som nu även är med som gäst på hans bröllop. Vidare finns också alla Henry och Trishs vänner och familj på plats. Alla har de följt med för att under några dagar vistas på Harper’s Island och för att delta i Henry och Trishs bröllop.

Alla är dock inte glada över att återvända. Abby har till exempel inte varit på ön på många år trots att hon är uppvuxen där och hennes far fortfarande är öns sheriff. När Abby var yngre härjade nämligen en mördare vid namn John Wakefield på ön. Han mördade bland annat Abbys mamma på ett riktigt grymt och makabert sätt. Abbys far sköt dock ihjäl Wakefield när han greps men Abby har aldrig riktigt bearbetat det som hände utan istället hållit sig borta från ön… tills nu.

Tyvärr blir det inte den lugna och lyckade återförening hon hoppats på. Istället börjar det ganska snart ske nya mord på ön. Är det Wakefield som är tillbaka eller är det någon som efterapar honom? Hur som helst börjar folk dö som flugor. Till en början utan att någon direkt märker något. Inte förrän ett riktigt grymt mord äger rum mitt under bröllopsrepetitionerna. Då inser de överlevande vad som händer och att de måste agera om de ska ha en chans att överleva.

"Harper’s Island" består av 13 avsnitt och är faktiskt riktigt bra. Den är oväntat grym och blodig med tanke på att den ändå visades på amerikansk TV. Morden avlöser varandra och är mer påhittigare än det innan. Blodet sprutar och man får känslan av att censuren varit på semester när serien lämnades in för granskning.

Rollistan är otroligt lång men mina favoriter är definitivt Christopher Gorham som spelar Henry och Adam Campbell som spelar Cal. Båda tolkar sina roller otroligt bra. Dock ska det nämnas att även de andra skådespelarna gör riktigt bra insatser. Alla levererar och är dessutom relativt okända. Det enda riktigt kända ansiktet vi ser är Richard Burgi som spelar Trishs far. Honom har vi kunnat se ibland annat "Desperate Housewives" och "Hostel: Part II".

Att serien sen bara består av 13 avsnitt gör att vad som helst kan hända. I en pågående serie kan man oftast lätt se vilka som kommer att överleva men här är det precis tvärt om. Vem som helst kan dö, vem som helst kan vara mördaren och vi har ingen aning om vad som ska hända. Flera gånger tror jag att jag löst gåtan för att i nästa se kund få min teori tillintetgjord. Precis som man vill att det ska vara med andra ord.


EXTRAMATERIALET

DVD:n erbjuder en hel del när det gäller extramaterial. Förutom en mängd trailers som visats på TV får vi också bortklippta scener från flera av avsnitten. Dessa ligger dock lite klurigt gömda i DVD:ns menyer men välj ett avsnitt så hittar ni dem.

Sen får vi också ett gäng korta webisodes där en tjej ska organisera den lokala tidningens arkiv och då hittar material om filmens mördare. Jag vet inte riktigt varför man gjort dessa men de är rätt underhållande.

Utöver allt detta får vi dessutom fyra dokumentärer om filmen. Den första handlar om själva rolltillsättningen och varför de skådespelare vi ser i serien fick de roller de fick. Vi får också se en hel del auditions vilket är kul.

Den andra handlar om Harry Hamlins karaktärs död och hur man gjorde de specialeffekterna, som dessutom är riktigt bra och brutala för att vara TV. De två sista handlar om vem som kan vara mördaren (något skådespelarna inte fick veta i förväg) samt hur producenten Karim Zreik ringer runt och berättar för skådespelarna vems tur det är att dö.

Ordentligt med välgjort extramaterial med andra ord.


TRE SAKER

1. Rätt snart får vi se det första mordet. Det är rätt påhittigt och innehåller bland annat en båtpropeller.

2. I en scen känns allt bara så fel. En av karaktärerna slåss med en annan med kniv samtidigt som några andra karaktärer (som har ett vapen) flyr. Det logiska hade väl varit att de med vapen skjutit den elaka och allt hade varit över, eller?

3. Två av karaktärernas öden är riktigt grymt. Jag ska inte avslöja vilka det är, men det inkluderar en hög bro.


HANS-ÅKE LILJA (2010-10-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2010
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby Surround
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Deleted scenes, CBS Network On-Air Promos, Harper's Globe (16 webisodes), Casting Harper's Island, One by One: The making of Harper's Island, Guess Who? och The Grim Reaper
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA