Mexikansk brytning i typisk Carrey-film

FILMEN

Jim Carrey är tillbaka i ytterligare en av sina komedier. Den här gången spelar han Dick Harper som efter att ha blivit utsedd till företaget han jobbar i, Globodynes syndabock förlorar allt. Jobb, pengar, status, ja i stort sätt allt. Det visar sig nämligen att företagets VD förskingrat företagets pengar och nu faller skulden på undercheferna och då framför allt Dick som dagen innan utsetts till kommunikationschef för företaget.

Efter att i månader sökt jobb utan framgång och i de fall han faktiskt kommit till anställningsintervju tvingast slåss mot mer sökande än man trodde var möjligt inser Dick att det inte finns något annat att göra än att ta de pengar de behöver. Dick och Jane (Téa Leoni) slår sig in på brottets bana och börjar råna småbutiker med blandad framgång. De får dock in pengar så de kan återuppta sitt tidigare liv.

Jim Carrey gör här en för honom rätt typisk roll. Han har ett gummiansikte och är sådär fysiskt rolig som man förväntar sig att han ska vara. Med andra ord, detta är en film för alla som gillar Jim Carrey. Gillar man honom inte kommer man antagligen inte att göra det efter "Fun with Dick & Jane" heller. Detta är framför allt en film för oss som redan är fans av Jim Carrey.

Några situationer i filmen som är extra roliga är när Jane tar jobb som sminktestare och tillhör en av de få som får biverkningar. I samma veva får Dick en smäll som gör att även hans ansikte sväller upp. Här kan man verkligen snacka om minspel.

En annan behållning i filmen är Aaron Michael Drozin som spelar Dick och Janes son Billy. Det roliga med Billy är att han ägnar så mycket tid med deras mexikanska hushållerska att han börjar bryta på mexikanska. Det finns en del mycket roliga scener som bygger på det.

Jag gillar Jim Carrey och även om "Fun With Dick & Jane" är en rätt typisk Jim Carrey film anser jag att den är en av hans roligaste. En sak som gör den så bra är att man valt Téa Leoni som hans motspelerska. De matchar varandra väldigt bra och det är inte alla som kan hålla jämna steg med Carrey. Leoni klarar det dock galant.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är bra men tyvärr lite för lite. Vi får ett gäng tabbar och misstag (eller Gage Reel som det heter på engelska) och här lever Carrey verkligen ut. Det finns det en del scener som blir fel men även en hel del där han spexar till det lite extra, sådär som bara han kan.

Bland de bortklippta scenerna vi får se här finns en där paret rånar en leksaksaffär och Dick hamnar i slagsmål med en gammal väktare. Varför man klippte bort den scenen kommer jag aldrig att förstå. Det är en av filmens roligaste.

Det finns även klipp från olika intervjuer. Tyvärr är det inte "hysteriskt roliga" som omslaget lovar men väl sevärda. Även här skämtas det en hel det. Jim Carrey måste vara en av de svåraste personerna att göra en seriös intervju med.

Men som jag sa. Med en person som Jim Carrey i filmen borde det finnas oändligt mycket mer att ta av till extramaterialet. Det hade även varit kul att se lite mer om hur man gjorde filmen.


TRE SAKER

1. "Fun with Dick & Jane" är en remake av en film som kom 1977 och hade George Segal (som även han är en mycket fysisk komiker precis som Jim Carrey) och Jane Fonda i huvudrollerna.

2. Cameron Diaz skulle först spela rollen som Jane Harper men drog sig ur när inspelningen krockade med andra åtagande. Personligen tror jag inte hon hade gjort den bättre än Téa Leoni gör.

3. I sluttexten tackar man flera stora företag eller personer som delaktiga i några av de största ekonomiska kollapserna i USAs historia. Bl.a. ser man namn som Enron och Worldcom.


HANS-ÅKE LILJA (2006-09-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.40:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Tabbar & missar, Bortklippta scener, Filmklipp från presskonferenser - hysteriskt roliga klipp med Jim Carrey och Téa Leoni från olika intervjuer för filmen, Kommentarer av filmmakarna och Trailers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA