Kanske den bästa filmen från 2009

FILMEN

Som jag konstaterade i min långa, långa recension av "Watchmen" så finns det en uppsjö av olika utgåvor av filmen och relaterade filmer. Kort sagt kan man säga att Zach Snyder verkligen tagit tillvara på möjligheten att förändra och utöka en film och egentligen hela filmupplevelsen med genomarbetade köpfilmer. Filmen är inte alls komplett när den går på bio utan det är i ett senare läge som den faktiskt blir komplett.

Och i fallet "Watchmen", som på sätt och vis omdefinerar reglerna för hur nära en adaption kan komma sin förlaga, så fick vi först en director's cut som utökade spelfilmen ytterligare, och nu har alltså en ultimate cut kommit för att ge ännu mer av originalet.

(Som en parentes här skjuter jag in att denna recension inte alls kommer att handla om filmen "Watchmen" som redan behandlats i ovanstående länkade recension, utan här är det bara det som är specifikt nytt för just denna utgåva som står i fokus.)

Det som lagts till är "Tales of the Black Freighter". Och vad är det då? Jo, i den grafiska romanen är det en serietidning som en karaktär läser som återges i ganska långa utdrag där en sjökapten blir den enda överlevande i ett skeppsbrott och bygger en flotte av sina döda kamraters kroppar och tar sig hem som en minst sagt förändrad man. Man kan, med god vilja, läsa in paralleller och metaforer till vad som händer i huvudhistorien i "Watchmen" i denna bihistoria.

I filmen har "Tales of the Black Freighter" blivit en cell-animerad film som kommer in på några ställen i storyn. Även om animeringen är lite skev, med moderna ögon, så känns den lite 80-talsanpassad vilket är bra. Historien i sig är väldigt grafisk och snyggt gjord och att allting kryddats med en berättarröst av Snyderkompisen Gerard Butler gör det knappast sämre.

Vad som dessutom är kul är att det även dykt upp lite mer sekvenser från själva "Watchmen" som inte är med i de tidigare utgåvorna, enbart för att på ett naturligt sätt knyta ihop filmen med filmen i filmen. Snyggt!

Jag kan dock inte säga att "Watchmen" blir konkret bättre när den numera blivit 3:45 lång, men å andra sidan är den mer komplett och ännu mer lik sitt original, och det är alltid någonting.


EXTRAMATERIALET

Utgåvan innehåller i stort sett samma extramaterial som de andra blu-ray-utgåvorna - titten på den grafiska romanen, filmen om medborgargarden, fysikerns genomgång av all teknologi och vetskap i filmen, de 11 minifeaturetterna och My Chemical Romance video.

Men givetvis finns det lite nytt också. Till exempel finns det två kommentarspår till filmen, ett av Zack Snyder och ett av "Watchmen"-tecknaren Dave Gibbons. Jag har lyssnat på Snyders kommentarspår, men det var dessvärre ganska trist. Den mesta av informationen har man redan fått i fall man sett director's cut-versionen i "Maximum Movie Mode".

Betydligt roligare är "Under the Hood". "Under the Hood" är en självbiografi skriven av original-Nite Hawk, Hollis Mason (Stephen McHattie), där han kommer ut som före detta maskerad hjälte och berättar allting om Minutemen-dagarna. I den grafiska romanen får vi lite utdrag ur boken, men här har man gjort om den till en dokumentär om själva boken och Mason. I form av tv-programet The Culpeper Report får vi från 1985 se en reprissändning av ett program från 1975. Lite lurigt gjort.

Här intervjuas Mason och kollegor, ärkefiender och andra som har något att säga om maskerade hjältar. Det roliga här är att det är figurer som är med i rätt så små roller i filmen som får komma fram. Det blir ytterligare en schysst passning till fansen.

Formen är alltså en fejkad dokumentär, men det är oerhört välgjort. Det måste väl ändå vara bland de svåraste man kan göra att spela en roll som ska vara dokumentär och få det trovärdigt. Man köper det mer eller mindre direkt som en riktig dokumentär.

I filmen får vi även se fejkade journalklipp från de gamla hjältarna, givetvis i svartvitt och i extra kornig bild. Även detta är ruskigt välgjort och den övergripande känslan är nästan overklig. Att man bara orkar lägga ned så mycket tid och energi på att fejka en dokumentär till en redan så detaljerad filmatisering.

Givetvis får vi även reklamavbrott, två filmer som jag antar är autentiska och en för "Nostalgia by Veidt" som alla "Watchmen"-fans känner till. Kul!

Den enda bristen som jag ser är att man inte varit så himla bra på att gestalta några personers skillnader i utseendet över en tioårsperiod. Både Mason och intervjuaren ser exakt likadana ut i klippen från 1975 och 1985, däremot har Sally Jupiter (Carla Gugino) fått ett 70-talsutseende i sina intervjuklipp.

Roligt inslag och faktiskt bättre än jag hade trott.

Detta kompletteras av den nya featuretten "Story within a Story" där bakgrunden till hur "Under the Hood" och "Tales fo the Black Freighter" hamnade i boken och hur de sedan blev filmade berättas. Här får vi även veta lite mer om vad deras syfte är och hur de passar in i helheten.

Den helt separata "The Complete Motion Comic" är ett litet kapitel för sig. Det är alltså en halvanimerad variant av den tecknade serien. Man har alltså tagit Dave Gibbons serierutor och fått dem att röra sig. Oerhört svårt att förklara och lustigt nog är det inte alls så tokigt. Det blir som en kombination av en ljudbok och den tecknade serien.

Dock känns det inte helt aktuellt för mig att titta igenom de fem och en halv timmarna som det tar att se rubbet. Då läser jag hellre om den grafiska romanen, även om den här adaptionen framstår som ett bra substitut ju mer jag ser av den...


TRE SAKER

1. Förpackningen är en robust liten låda som man vecklar ut lite och så kan plocka fram en lika robust förpackning där tre av de fyra skivorna finns. Mycket snyggt. Den fjärde skivan, det vill säga "The Complete Motion Comic" ligger dock i sin vanliga förpackning, fast passar också in i lådan. Snyggt men inte helt optimalt.

2. Det är synd att det inte är en "Ultimate edition" där även bioversionen och director's cut-versionen med "Movie Maximum Mode" finns med på egna skivor. Som det är nu behöver man alltså tre separata releaser om man vill ha alla versioner (förutsatt att man inte nöjer sig med en digital kopia av bioversionen)... I och för sig så finns ju även "Tales of the Black Freighter" på en separat utgåva också och i bästa fall skulle även den varit med, vilket i så fall skulle givit en förpackning med 6 (7) skivor...

3. Skulle man lyxat till det ytterligare skulle så klart en kopia av den grafiska romanen följt med också, men den hade nog blivit svårläst i ett mindre format.


ANDERS JAKOBSON (2009-12-31)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: ALL
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2009
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby TrueHD 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Disc 1:
Watchmen: The Ultimate Cut Film
Audio Commentary with Zack Snyder and Dave Gibbons

Disc 2:
• The Phenomenon: The Comic that Changed Comics
• Real Super Heroes, Real Vigilantes
• Mechanics: Technologies of a Fantastic World
• Watchmen: Video Journals
• My Chemical Romance Desolation Row
• Under The Hood
• Story Within A Story: The Books of Watchmen

Disc 3:
Digital Copy of the Theatrical Version

Disc 4:
Watchmen: The Complete Motion Comics BD-Live
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (28/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA