En bättre film än sin föregångare

FILMEN

Till fortsättningen på "Diary of a Wimpy Kid" har man plötsligt gått över till den svenska boktiteln, och i detta fall med tillägget "Rodrick regerar". Rodrick (Devon Bostick) är huvudpersonen Gregs (Zachary Gordon) 16-17-åriga storebror som har en rejäl del i just den här historien.

Själv är Greg runt 13. Han har börjat sjuan och tror att livet ska förändras rejält från ifjol. Det blir inte riktigt så. Han är samma tönt som tidigare och som mellanbror i familjen Heffley är det han som får skulden för allt lillebror Manny gör och ständigt blir mobbad av storebrorsan. Mamma Susan (Rachael Harris) har ledsnat på att de äldsta sönerna är i luven på varandra och inleder ett litet program där hon delar ut "mammadollar" så länge de inte bråkar. Det går väl så där, men någonstans längs med vägen hittar bröderna ett sätt att faktiskt bli kompisar och hålla ihop.

Rodrick är dock inte Gregs enda problem. Han är oerhört förtjust i nyinflyttade Holly (Peyton List) som dock inte riktigt verkar se honom, och när hon väl pratar med honom verkar hon tro att han är äckelpottan Fregley. Samtidigt är det sjunde skolåret fyllt av olika äventyr men Gregs största uppgift är att hitta en vänskapsrelation med sin bror och få Holly mer intresserad av honom.

Det här är ju en film som är anpassad för barn och yngre tonåringar, och den målgruppen tillhör ju inte jag längre... Dock tycker jag bättre om denna uppföljare än dess föregångare. I den var Greg bara en dryg snorunge, men här är han lite mer sympatisk, och historien - om än inte speciellt originell - är bättre.

Det är på något sätt ett bra flyt i filmen. Den är rapp utan att bli hysterisk, och rätt så familjeanpassad. Jag är lite lätt positivt överraskad för efter den första filmen hade jag givit upp hoppet om den här filmserien, som troligtvis inte är över än på ett tag.


EXTRAMATERIALET

Ett antal inte överdrivet roliga småfilmer där karaktärerna berättar om sina sommarlov finns med som extramaterial. Det finns även lite borttaget material som i de flesta fall enbart är minimala klipp inuti längre scener. Ett alternativt slut finns också med samt en samling bloopers.

Det mesta finns med valbart kommentarspår och det finns även ett kommentarspår till hela filmen.


TRE SAKER

1. Den fullständigt vidriga karaktären Fregley är lyckligtvis inte med speciellt mycket i filmen.

2. Steve Zahn spelar familjens pappa och är precis så där obekväm och skruvad som han alltid är. Han har inte så mycket speltid men är klart bäst i de scener han är med i.

3. Film nummer tre hade nyligen amerikansk premiär. Om den svenska boktiteln behålls kommer den att heta "Dagbok för alla mina fans: Usla utsikter".


ANDERS JAKOBSON (2012-09-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Barn o familj
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
"My Summer Vacation" - komiska kortfilmer med Greg och hans vänner, Gag reel, 10 deleted scenes, Alternate ending: "Stealthinator", Audio commentary by author Jeff Kinney and director David Bowers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA