Skickligt exekverad twist

FILMEN

Den här filmen utstrålar "remake", och mycket riktigt - se Tre saker - är det så. Jag vet inte varför jag kände det på en gång, men det gjorde jag. Kanske beror det på att grundhistorien är ett ganska välkänt upplägg.

10 månader tidigare dog Annas (Emily Browning) svårt sjuka mamma i en eldsvåda och tiden därefter har varit tuff för tonåringen, så tuff att hon tvingats vila upp sig och få psykologisk hjälp på en institution. Nu anses hon vara frisk nog att återvända hem till sin far Steven (David Strathairn), storasystern Alex (Arielle Kebbel) och dessvärre faders nya unga flickvän Rachel (Elizabeth Banks). Rachel var sjuksystern som tog hand om mamman och nu kliver hon in i rollen som självutsedd ersättare till den samma. Mycket har hänt i huset och både Anna och Alex knorrar åt det hela.

Men är Anna helt frisk egentligen? Hon jagas av både sin mamma och några okända barn i hallucinationer och drömmar och det enda hon kan få ut av dessa är att spökena varslar om något. När pusselbitarna ramlar på plats inser hon att eldsvådan inte var någon olycka utan att det var Rachel - den oinbjudna, den som nästlat sig in i hennes familj och den som tydligen har ett okänt förflutet, som låg bakom den och alltså mördade hennes mamma. Men vem ska tro på en tjej som nyss släppts ur dårhuset?

Under större delen av filmen upplever jag en saknad av riktig spänning. Jump effects i form av spöken som dyker upp här och där har man sett tidigare, och karaktärerna är ganska givna från scen 1. Det känns lite billigt och enkelt rent ut sagt.

Så klart är allting uppbyggt för en riktigt bra twist under slutklämmen som får "The Uninvited" att väga över från en visserligen vackert filmad, men jämngrå film till en bra skräckthriller som överraskar. Eller så var jag för dum för att lista ut twisten på förhand.

Man köper helt klart Emily Browning och Arielle Kebbel - som för övrigt ser ut som yngre kopior av Shannen Doherty respektive Lauren Graham - som tajta systrar och Elizabeth Banks är bra, om än övertydlig, som elaking. David Strathairn är dock ganska blek som pappa Steven, men å andra sidan har karaktären en ganska sekundär roll i filmen.

Producenterna bakom filmen har varit inblandade i en rad remakes av asiatiska skräckfilmer och den lyckade thrillern "Disturbia", och det är någonstans däremellan "The Uninvited" hamnar till slut.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialets bakomfilm ger en rejäl och heltäckande titt på filmen på drygt 20 minuter, med både bakgrundsinformation, nedslag i produktionen och kommentarer från filmskapare och skådespelare. Kort och koncist.

Den handfull med bortklippta scener som finns att se gör varken till eller från till helheten och det alternativa slutet är definitivt sämre än det som är med i filmen.


TRE SAKER

1. Filmen är en remake av Koreas mest framgångsrika skräckfilm "Janghwa, Hongryeon" från 2003.

2. Filmen är regisserad av två krullhåriga engelska bröder - Charles och Thomas Guard, som så klart i kollektiv kallar sig The Guard Brothers. Hyfsat nya i filmbranschen, men med en reklamfilmsbakgrund.

3. Don S. Davis gjorde en av sina sista filmroller med en väldigt liten biroll i "The Uninvited".


ANDERS JAKOBSON (2009-10-01)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Dreamworks
Ljud: Dolby digital True HD 5.1
Bild: High Definition 1080p Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Unlocking The Uninvited, Borttagna scener, Alternativt slut
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA