Näst bäst och absolut inte mer

FILMEN

Som synes av omslaget heter filmen "The Second Best Exotic Marigold Hotel" som ju är en liten ordvits. Dels "second best" som ju betyder näst bäst, dels "second /.../ hotel" som syftar på att ett andra hotell öppnas eller åtminstone planeras i filmen och dels "second" som i film nummer 2. Detta blev torra "Hotel Marigold 2" på svenska. Nåja.

Den första filmen kom för tre år sedan, men i filmens värld har runt åtta månader gått sedan historien där den positiva men emellanåt inkompetenta optimisten Sonny (Dev Patel) öppnade ett hotell i Indien för gäster på ålderns höst, ett sorts äldreboende för turister. Hotellet höll på att gå åt pipan men med ekonomiskt stöd från sura och rasistiska, men till slut generösa och godhjärtade Miss Donnelly (Maggie Smith) levde hotellet vidare.

I den här filmen vill Sonny expandera och inledningsvis har han och Miss Donnelly tagit sig till Kalifornien för att prata med en tänkbar investerare. De åker hem med visst hopp och vetskapen om att investeraren kommer att skicka dit en hemlig inspektör. Utöver Miss Donnelly är alla de tidigare gästerna kvar i hotellet. Evelyn (Judi Dench) må vara gammal men blir erbjuden ett spännande jobb. Relationen till Douglas (Bill Nighy) är fortfarande trevande och det är tydligt att i alla fall han vill något mer, speciellt nu när han separerat från sin negativa fru (Penelope Wilton). Kärlekskranka Madge (Celia Imrie) har två tänkbara friare som hon väljer mellan, men kanske klappar hennes hjärta extra mycket för en helt annan person. Lika kärlekskranka Norman (Ronald Pickup) har hittat kärleken i Carol (Diana Hardcastle) men oroar sig nu för att han av misstag kan ha anlitat en tuk-tuk-förare för att få henne mördad...

Sonny har mitt i allt detta fullt upp med sig själv. Han ska gifta sig med Sunaina (Tina Desai) och det är många och komplicerade förberedelser. Det hela blir inte bättre av att hennes brors kompis Kushal (Shazad Latif) lägger sig i allt - både bröllopet och hotellaffärerna. Sen anländer två gäster i princip samtidigt, stiliga amerikanen Guy Chambers (Richard Gere) och Lavinia Beech (Tamsin Greig) som påstår sig undersöka hotellet för sin mammas skull. Sonny är övertygad om vem av dessa som är den hemliga inspektören, men har han rätt?

Då föregångaren var feel good för hela pengen, om än med en möjligtvis äldre målgrupp än vanligt, känns uppföljaren oväntat blek och intetsägande. Förra filmen byggde på en roman, den här filmen har ingen förlaga utan är skriven till följd av att den första filmen blev en publiksuccé. Jag tror att manusförfattaren Ol Parker och regissören John Madden haft goda avsikter med denna film och i och med att hela ensemblen är tillbaka bör alla inblandade verkligen ha trott på filmen, men det blir i sanning bara "näst bäst" av två filmer.

Det är inte en upprepning av storyn, men det känns väldigt uppenbart att det fanns något mer att berätta i den första filmen. Det blir inte alls samma känsla nu och jag känner mig lite lätt besviken. Kunde det inte ha blivit bättre än så här?


EXTRAMATERIALET

Sex stycken mini-featuretter på en dryg kvart sammanlagt betar av, emellanåt under upprepande former, lite allt möjligt kring filmen och inspelningen - storyn, specifika inslag, skådespelarna och att återförenas och filma i Indien igen. Inte speciellt djupgående och nästan lite mer traileraktigt än dokumentärt. Det är något i alla fall, men inte något som man lär titta på mer än en gång.

Bilder och trailers finns också att se.


TRE SAKER

1. Det är inte bara komedi för hela slanten. Invävt i historien finns något mörkt och tragiskt som aldrig riktigt uttrycks i klarspråk men som uppenbart finns där.

2. Storyn med hotellinspektören som inte är inspektör eller är det eller åtminstone misstas för att vara det påminner ju rätt så mycket om ett klassiskt avsnitt i "Pang i bygget". Lyckligtvis vrids upplägget till lite här så att det inte blir identiskt.

3. Kan det bli en tredje film? Ja, inget är ju omöjligt, men jag känner då verkligen inget behov av mer, speciellt inte när den här filmen inte tillför något speciellt.


ANDERS JAKOBSON (2015-08-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: FOX
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Promotional featurettes: Story, Cast, Returning to the Marigold Hotel, Blossoming relationsships, The Marigold Wedding, Filming in India, Gallery, Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA