Som vanligt, men riktigt roligt ibland

FILMEN

I vanlig ordning är det ganska svårt att recensera en ny säsong med "The Simpsons". Det är ju inte som en dramaserie där det finns en kontinuerlig historia utan det är 22 separata avsnitt rakt upp och ned, denna gång från åren 2001-2002.

I vanlig ordning är det också lite varierande kvalitet där vissa avsnitt är bra och andra lite sämre, men för första gången på ganska länge skrattar jag högt åt vissa scener, samtliga med Homer i huvudrollen. I ett avsnitt drabbas han av ett traumatiskt minne och skriker kontinuerligt i flera minuter (är det någon som kan skrika bättre än Dan Castellaneta?) och i ett annat avsnitt lider han av så svåra snarkningar att han till och med snarkar med ögonen när Marge håller för näsan och munnen.

Det är lite svårt att ranka säsong 13 i jämförelse med de senaste säsongerna. Förra säsongen tyckte jag var "jämn och bra", medan jag tycker att denna är lite ojämn men egentligen minst lika bra. Det är kanske lika bra att sluta ranka säsongerna?

Ett avsnitt som jag reagerade extra mycket på och som jag misstänker måste blivit rätt uppmärksammat när det sändes är när Homer börjar röka medicinsk marijuana för att bota ögonsmärtor. Här flummas det loss ordentligt och det ska bli väldigt spännande att se om detta avsnitt med kommentarerna påslagna för att höra vad skaparna har att säga om det.

I övrigt fajtas Homer mot sin arga sida och blir en bättre människa när hans käkar tillfälligt skruvas ihop. Marge lyckas förbjuda allt socker i Springfield och får dras med sin gamla beundrare Artie Ziff. Lisa ringer ett telefonsamtal till Brasilien för 400 dollar och spelar universitetsstudent när hon hittar ett par nya kompisar på samma intellektuella nivå. Bart blir inkapslad i en bubbla när han blivit biten av en kinesisk mygga och hittar på en framgångsrik tecknad serie baserad på sin far. Och Maggie viftar med en kanadensisk flagga och rycker i hemlighet in och räddar sin pappa när han behöver det som mest.

Rektor Skinner provar stand-up med ganska dåligt resultat, både farfar Simpson och Mr Burns hittar kärleken, Comic Book Guy får dras med serieskaparen Stan Lee som vägrar lämna hans butik, Apu är otrogen, Otto hänger på Simpsons vind och Jasper bryter skägget. Med andra ord händer det en hel del.

Som vanligt finns det ett "Treehouse of Horror"-avsnitt med bland annat en HAL-liknande husrobot (röstspelad av Pierce Brosnan), och precis som i förra säsongen finns det ett "Tall Tales"-avsnitt med historiska berättelser som i detta fall är ganska så svagt. Det oundvikliga klippavsnittet finns även med där Homer "roastas".

Med andra ord är det ungefär som vanligt, men samtidigt underhållande mest hela tiden.


EXTRAMATERIALET

Den stora behållningen med "The Simpsons"-boxarnas extramaterial brukar alltid vara kommentarspåren, men av tidsbrist har jag inte hunnit lyssna på dem än, men det blir nästa gång.

I övrigt är det sådant som alltid är med - en hälsning från Matt Groening, borttagna scener, lite sketchgallerier och möjligheter att se sekvenser som storyboards eller animatics, reklamfilmer och ett litet smakprov på "The Simpsons" på andra språk. Det mesta sådant som inte är så speciellt intressant längre.

Det finns dock lite extramaterial som är unikt för just denna säsong. Man kan säga att det finns två teman som behandlas - det ena är omslagspojken Ralph och det andra är arkad- och tv-spel på "The Simpsons"-tema. Om vi börjar med Ralph så finns det två olika inslag, ett med klassiska Ralph-repliker och ett annat med lite längre scener i kronologisk ordning, där man bland annat kan notera att Ralph gradvis blivit allt mer och mer... Ralph, helt enkelt. I början var han en helt vanlig karaktär som alla andra, men det är han ju inte längre.

I ett litet montage får vi bilder från alla, i alla fall väldigt många, spel som baserats på serien. Det är allt från arkadspel till 8-bitars, från monokroma GameBoys till 3D-spel och mobilspel. Tyvärr kan jag inte säga att något av dessa spel verkar speciellt bra (det skulle möjligen vara "Hit and run" då) och det mesta är faktiskt ganska pinsamma kopior på andra spel, ofta av plattformskaraktär.

Övrigt unikt i denna box är några korta inslag, till exempel ett där vi får se hur man fuskanimerade en stor boll bestående av alla karaktärer i Springfield, och ett annat inslag där det kommer fram att ovan nämnda marijuana-avsnitt inte fick några reaktioner alls medan staden Rio De Janerio ville stämma serien efter hur Brasilien skildrades i ett avsnitt. Slutligen finns det ett litet knepigt inslag om hur Bart målades på sidan av en båt och på ett segel...


TRE SAKER

1. I vanlig ordning är Homer i princip aldrig på sitt jobb, och i det sista avsnittet blir han lag och ordning i Springfield, men innan dess listar han alla jobb han haft, och det är många: "Boxer, mascot, astronaut, imitating Krusty, baby-proofer, trucker, hippie, plow driver, food critic, conceptual artist, grease salesman, carny, mayor, grifter, bodyguard for the mayor, country-western manager, garbage commissioner, mountain climber, farmer, inventor, Smithers, Poochie, celeb assistant, power-plant worker, fortune cookie writer, beer baron, Kwik-E-Mart clerk, homophobe and missionary."

2. Bland de många "soffskämten" hittar jag en ny personlig favorit i denna säsong när Blue Man Group står framför soffan och spelar på rör.

3. Förpackningarna till "The Simpsons"-boxarna är mycket snygga nu för tiden (denna gång med arkadhallstema), men det är i princip omöjligt att få ut skivorna utan att riskera att förstöra något.


ANDERS JAKOBSON (2010-09-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2010
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
A token from Matt Groening, Animation showcase, Special language feature, Ralphism, The People Ball, The 13th Crewman, Blame it on the Monkeys, The
Games, Deleted scenes, The Sweet Life of Ralph, Sketch Gallery, Commercials, Commentaries
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA