Förhoppningsvis bara en tillfällig svacka

FILMEN

I en långlivad tv-serie så måste någon säsong faktiskt vara sämst, och det är i "Futuramas" fall denna sjunde säsong. I ett större perspektiv är det givetvis inte en usel säsong, utan bara den som jag upplever minst rolig i jämförelse med vad serien åstadkommit tidigare.

Om jag skulle göra någon sorts topplista över de bästa avsnitten så skulle man behöva ta sig ned till plats 25 minst innan man hittar något av de tretton avsnitten från den här boxen. Det är snarare ett bevis för att "Futurama" gjort mycket roligt tidigare än att de gör dåliga avsnitt nu.

Men när jag gör en snabb överblick av säsongen får jag ungefär samma känsla som när jag recenserat en svagare säsong av "South Park" eller "The Simpsons" - det finns en hel del kul bland avsnitten i alla fall, men i jämförelse är den svagast. Så. Punkt.

Det brukar alltid finnas ett avsnitt som sticker ut lite från formen och det ligger sist och heter "Naturama" och skildrar i tre delar fortplantningsprocessen bland olika djur. Låter kanske inte så roligt, men det är det - och originellt. Vi får i sann naturfilmsanda (komplett med en Morgan Freeman-imitation som voice over) se hur laxen, jättesköldpaddan och sjöelefanterna parar sig, allt med djur som ser ur som "Futurama"-karaktärerna. Här måste man berömma animatörerna för hur de med väldigt enkla medel ger alla dessa djur drag från karaktärerna. Snyggt.

I de andra avsnitten finns det fler metamorfoser där karaktärerna byter utseende, mest noterbart i "The Six Million Dollar Mon" där Hermes successivt byter ut alla sina organ mot mekaniska diton och blir en robot, eller i "The Butterjunk Effect" där Fry förvandlas till fjäril.

Annars då? Bender får barn med en drickamaskin, blir paparazzi, lagar mammutkorv och kommer underfund med att han inte har någon fri vilja. Zoidberg blir miljonär och förlorar alla pengar lika snabbt för att sedan bli osynlig och äta upp dem i en lurig heist. Leela jobbar för en presidentkandidat, förfäras över hur hennes mamma börjar dejta Zapp Brannigan och blir tillsammans med Amy deltagare i den brutala Butterflysporten, och Fry letar reda på professorns föräldrar, blir nedfrusen och vaknar upp i en neandertalarvärld och dör (typ) ett par gånger.

Något sådant. Jag hoppas att detta är en tillfällig svacka för "Futurama" kan så mycket bättre, även om denna svaga säsong faktiskt har sina stunder också.


EXTRAMATERIALET

Trots att det är hyfsat gott om extramaterial, känns det ändå lite fattigt. Dock med ett utstickande undantag...

Kommentarspåren är det inte så mycket att orda om. Tidigare har jag sett dessa som något av en höjdpunkt men har också tyckt att "Futurama"-teamet tappat stinget lite på senare tid då det bara blivit rörigt och oseriöst. Nu har jag i och för sig bara lyssnat på ett spår i skrivandets stund, men det har generellt sett inte samma dragningskraft som tidigare.

Bortklippta scener finns det en del, både färdiganimerade och i skisstadie. Visst mervärde om man helt enkelt bara vill ha mer. Visserligen finns det ett alternativt slut till ett avsnitt (som man kommer åt genom att gå in på själva avsnittet) som är riktigt trevligt, men i det stora hela är det scener som är överflödiga.

Mindre mervärde har karaokeversionerna av några låtar, om man nu inte faktiskt vill sjunga med. Ännu mindre mervärde har två "evighetsloopar" med animeringar som går runt runt. Jag vet inte riktigt när man ska använda dessa.

Bäst är ett inslag med kompositören Christopher Tyng som berättar lite om hur han jobbar samtidigt som vi på ett mycket inspirerande sätt ser hur han kliver runt i sin studio och bygger upp en variant av "Futurama"-temat instrument för instrument. Ser väldigt lekfullt ut.


TRE SAKER

1. I ett avsnitt utesluts den vanliga vinjetten för en handgjord variant där man alltså byggt upp lite kulisser och återskapat vinjetten "på riktigt". Snyggt.

2. Enligt den officiella räkningen är dessa tretton avsnitt enbart den första hälften av säsong 7, där resten börjar sändas från juni 2013. Sannolikt kommer dessa att släppas som säsong 8 så småningom.

3. Det är inte så många gästskådespelare i denna säsong men värda att nämnas är Wanda Sykes, Estelle Harris och Patrick Stewart.


ANDERS JAKOBSON (2013-01-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2013
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Audio Commentary, Bonus Commentary on A Farewell to Arms, Alternate ending for Zapp Dingbat, Christopher Tyngs Big Score: A Jam session with futuramas innovative composer, Futurama Karaoke: Sing along with your favorite Characters, Möbius Trip: Infinite Futurama Screen Loops, Too good for TV: A smorgasbord of Deleted Scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA