Svagaste säsongen hittills... eller?

FILMEN

När jag kollar igenom häftet som ingår i boxen kan jag se många nya namn som tillkommit som manusförfattare och regissörer i jämförelse med tidigare säsonger. Det är ju så det är bakom kulisserna - det är en omsättning av författare och regissörer och ibland kan det faktiskt märkas på materialet.

Efter en första genomtittning så känns säsong 11 spontant som en av de svagaste som släppts på DVD. Det är med undantag för avsnittet där Maude Flanders faktiskt dör inte speciellt många klassiska avsnitt i säsongen.

Fast å andra sidan - konstaterar jag som vanligt lite uppgivet - så är säsongen inte så dålig som jag vill få den till. Det är möjligen inte lika hög klass som på de tidigaste säsongerna, men även när "The Simpsons" är lite svagt så är det ju underhållande och bra.

Det är i den här säsongen Homer hjälper Mel Gibson med sin remake av "Mr Smith goes to Washington", blir matrecensent, flyttar ut till en farm och odlar "tomacco" - blandningen av tomat och tobak, bowlar 300 poäng, startar motorcykelgänget Hell's Satans och vaktar Mr Burns hus. Det är i den här säsongen Apu Nahasapeemapetilan blir pappa till åtta bebisar samtidigt och Moe gör en skönhetsoperation med oväntat lyckat resultat och den när Barney skärper till sig och blir helikopterpilot för att rädda Bart och Lisa undan en farlig eldsvåda.

Och sen har vi ju så klart "Treehouse of Horror X" där Flanders blir varulv, Bart och Lisa blir Stretch Dude och Clobber Girl och slåss mot The Collector (Comic Book Guy) som vill laminera Xena - Krigarprinsessan och där Homer ansvarar för Y2K-säkringen i Springfield...

Det är ju faktiskt en klockren klassiker. Jag kanske talar i nattmössan, men jag vidhåller att säsong 11 ändå är rätt svag i förhållande till tidigare säsonger, men som sagt, kul ändå.


EXTRAMATERIALET

I vanlig ordning finns det lite allt möjligt smått och gott som vi brukar hitta på "Simpsons"-utgåvorna, bland annat kommentarspår som jag ännu inte hunnit lyssna på i sin helhet men det kommer jag att göra.

Unikt material på den här DVD:n är en klippsamling med Krusty från de 11 första säsongerna samt en kort liten featurette om när The Simpsons fick en stjärna på Hollywood Boulevard.

I ärlighetens namn ganska tunt med extramaterial som ger något riktigt mervärde.


TRE SAKER

1. Till denna säsong har förpackningen förändrats och blivit lite mer miljövänlig. Skivorna stoppas nu in i skåror i omslaget vilket kritiserats av vissa köpare som menar att skivorna blir repiga och att det är svårt att få ut dem. Visst, det är lite bökigt men jag har varit med om värre. Utöver det så är förpackningen som alltid mycket snygg.

2. Det här med att Maude Flanders faktiskt dör är lite speciellt. Det har ju hänt en del saker i serien tidigare som sedan ignorerats totalt till nästa avsnitt, men här finns det inga förmildrande omständigheter. Maude dör och Flanders får bearbeta sorgen i flera avsnitt.

3. I ett par avsnitt gör manusförfattarna ett tappert försök att förklara varför Homer typ aldrig är på jobbet.


ANDERS JAKOBSON (2009-01-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2008
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
In Line with Matt Groening, Audio commentary, Animation Showcase, Special Language Feature, Deleted scenes, The Many faces of Krusty, Original Sketches, A Star on Hollywood Boulevard, And then there where menus.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA