HD-övergången räddar säsongen

FILMEN

Till att börja med måste jag kommentera det smått oväntade hoppet från säsong 13 till säsong 20 i boxutgivningen av "The Simpsons". Det har att göra med att serien firar 20 år i år (egentligen 21 eftersom det första avsnittet visades i december 1989, men resten av första säsongen tidigt 1990), och för att fira det ger man alltså redan ut säsong 20. Kul på ett sätt, mindre kul på ett annat, vilket jag återkommer under nästa punkt.

Avsnitten visades i original mellan september 2008 och maj 2009 och kan mycket väl vara den säsong som går på svensk tv just nu, då jag av en händelse såg ett av avsnitten ur boxen på tv nyligen, men å andra sidan har jag ingen koll alls på "The Simpsons" på svensk tv så jag kan lika gärna ha fel.

Det första som slår mig när jag börjar titta på boxen är att avsnitten är i samma gamla mögliga 4:3-format som de var i 20 år tidigare och i och med att "The Simpsons-filmen" hade premiär redan innan säsong 19 känns det extra mossigt och de inledande avsnitten är inte speciellt bra.

Men så till det 10:e avsnittet händer det som behövde hända — avsnitten börjar göras i HD och i 16:9-formatet och äntligen kliver "The Simpsons" in i samtiden. Det blir en grym skillnad (även om HD-formatet inte märks så där överdrivet mycket på DVD, men animationerna är helt klart bättre) och genast får jag ett bättre öga till denna hittills rätt bleka säsong. Vinjetten har fräschats till och det blir som en mycket välbehövlig nystart.

"The Simpsons" är en sådan serie som är bra även när den är dålig om ni förstår vad jag menar. Seriens stora glansdagar är förbi och den blir successivt sämre, vilket inte är så konstigt när den är uppe i över 20 säsonger och manusförfattarna byts ut då och då. Men även om kvaliteten sviktar så är det fortfarande kul att titta på den. Det kanske beror på att karaktärerna är så pass inarbetade nu att de nästan kan göra vad som helst och det blir ändå kul.

En grej som är kul med att se en så pass färsk säsong är att referenserna är lite mer moderna. Till exempel handlar ett avsnitt om Apple och alla deras produkter, här kallade Mapple och med MyPoden som främsta produkt. Den ordinarie DVD-utgivningen ligger ju nästan 10 år efter och påminner oss alltför ofta om sådant vi glömt med flit. Nu blir det lite mer modernt och det är kul.

Att rabbla avsnittsinnehåll känns lite överflödigt, men vad jag kan poängtera lite extra är att det finns väldigt många skandinaviska inslag i säsongen, med ett snabbt nedslag i Sverige och ett mycket större om "mexikanska" norrmän. Norge vinner över Sverige även i "The Simpsons" alltså.


EXTRAMATERIALET

Tråkigt nog finns det inte en enda sekund extramaterial i denna jubileumsbox, vilket gör att feststämningen kommer av sig totalt. "The Simpsons"-boxarna har alltid varit välfyllda med kommentarspår och diverse smått och gott som kanske inte alltid har varit superintressant, men ändå. Dessutom har det alltid funnits ett slags personligt anslag med en hälsning från Matt Groening både i rörlig och skriven form, men här finns ingenting alls.

Boxen känns snabbt ihopkastad och kommer sannolikt komma i en ny version om 5-6 år när det är "dags" för den riktiga säsong 20-boxen, vilket känns extra trist. Det kan väl inte kommit som någon överraskning att serien fyllde 20 år, och hur svårt hade det varit att göra en bra produkt?

Nu är det i och för sig så att boxen kom ut i USA redan i januari i år och känns mer som ett bolagssläpp än något som de ansvariga för serien lagt ned sin själ i, vilket de uppenbarligen inte gjort, så troligtvis är det just en snabbt ihopkastad produkt.

Som jubileumsutgåva får den därmed totalt underkänt. Det hade varit mycket roligare om man hade samlat tjugo utvalda avsnitt från säsong 1-20, gjort lite roliga dokumentärer och kommentarspår och verkligen betonat seriens utveckling. Hellre det än en produkt som bara "är".

En besvikelse faktiskt.


TRE SAKER

1. Det närmaste man kan komma extramaterial är att menyerna på skivorna är ritade av Matt Groening samt att specialversioner av "The Simpsons"-temat spelas. Den version som är på skiva två gillar jag mest.

2. En del skämt känns "Family Guy"-orealistiska som i ett avsnitt där irländare slåss med varandra och plötsligt dyker Hulken och The Thing upp och pucklar på varandra.

3. I säsongens Halloween-avsnitt finns den vinjettparodi på "Mad Men" som jag länkat till tidigare. Dessutom är ett av delavsnitten en liten hyllning till de klassiska "Snobben"-filmerna. Mycket snyggt gjort.


ANDERS JAKOBSON (2010-11-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (13)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2010
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (1/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA