Originalets metaorienterade parallellfilm

FILMEN

Trots sin titel är "Lejonkungen 3: Hakuna Matata" ingen uppföljare till "Lejonkungen 2: Simbas skatt" utan snarare en lätt metaorienterad parallellfilm till "Lejonkungen". I original heter filmen "The Lion King 1½" vilket gör det ännu mer tydligt var filmen ska placeras.

Filmen går ut på att visa att surikaten Timon och vårtsvinet Pumbaa var med hela tiden i "Lejonkungen" även när de inte var med i bild. Detta berättar de genom att sitta i en biograf och spola fram och tillbaka med fjärrkontroller, och då ge sin historia. Först hur Timon lämnade sin surikatflock och sedan hur de träffades och slutligen hur de hamnade runt Lejonklippan och kom in i historien om Lejonkungen.

I den första filmen var Timon och Pumbaa lite av den stora behållningen, medan de i den andra kändes mest instoppade för att de "måste" vara med. Nu när de står totalt i fokus känns det lite bättre igen och filmen är ganska rolig och underhållande. Vi får veta hur Timon lärde sig om "Hakuna Matata" och hur Pumbaa fick alla djuren att buga sig när Simba visades upp för första gången. Dessutom fylls vissa luckor igen, till exempel vad som hände när Simba växte upp tillsammans med dem - ett parti som bland annat inkluderar en snigelätningstävling...

Det är förstås ganska fiffigt hur denna parallellfilm knyts ihop med originalfilmen, och på alla sätt och vis en mycket bättre film än "Lejonkungen 2" som egentligen bara upprepade sin föregångare. Det här är ju på sätt och vis också en upprepning, men inte alls på samma sätt. Den kompletterar trilogin på ett underhållande vis, och var faktiskt betydligt bättre än vad jag hade trott.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är inte så mycket att jubla över. Det mesta är plockat från en tidigare DVD-utgåva och är borttagna scener, en "bakom legenden"-film om Timon med "Mission Impossible"-mannen Peter Graves samt en musikvideo och en längre, men inte speciellt intressant bakomfilm.

Utöver detta finns det en film där Timon och Pumbaa sitter och tittar på djur i ett liknande siluettupplägg som i huvudfilmen.

Enligt omslaget ska ett spel finnas med, men det hittar jag inte, och gråter inte direkt blod för att jag inte får leka "Hitta Musse"...


TRE SAKER

1. Återigen är alla röstskådespelare på plats igen, och kompletteras dessutom av "The Simpsons"-bekanta Julie Kavner som Timons mamma och den alltid lika explosiva Jerry Stiller som morbror Max.

2. Filmen innehåller en hel del referenser, främst genom lätt bearbetade repliker, till andra filmer...

3. ...och i slutet dyker mängder av kända Disney-siluetter upp och vill se filmen tillsammans med Timon och Pumbaa.


ANDERS JAKOBSON (2012-09-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD 5.1 MA
Bild: 1080p High Definition 1.66:1
Extramaterial:
Timon & Pumpaas semestersafari, Spel: Hitta Musse, Bortklippta scener, Timon: Bakom legenden, Så skapades Lejonkungen 3, Grazing in the grass - musikvideo
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA