Ojämn säsong med TV:s gulaste familj

FILMEN

Säsong nio av "The Simpsons" sändes ursprungligen för precis 10 år sedan och markerar att vi kommit halvvägs i den stora samlingen av "The Simpsons"-avsnitt som finns. Det är väl ändå lite imponerande att serien puffat på i 18 säsonger - hittills. Personligen har jag slutat att i alla fall slaviskt följa serien på TV då det för mig känns bättre att se en säsong i koncentrerat format.

Denna säsong innehåller faktiskt ganska många avsnitt som jag inte minns att jag sett tidigare, och det är ju alltid kul på sitt vis. Det brukar aldrig finnas någon så kallad "story arc" som täcker sig över hela säsongen, men med lite god vilja skulle man kunna sammanfatta säsong nio med att den handlar extra mycket om familjen Simpsons. Till exempel så är Mr Burns knappt med i hela säsongen. Jag tror han skymtar förbi i blott 4-5 avsnitt av 25 så det är lite uppseendeväckande. I samband med det är det väldigt få avsnitt som visar Homer på jobbet, vilket styrker min teori om att fokus är på familjen.

Bland innehållet i säsongen: Homers bil hamnar i New York och familjen åker dit, Homer äter Khlav Kalash och dricker krabbjuice, vi får veta att Skinner inte är Skinner, ursprunget till Lisas saxofonspel avslöjas, Homer skaffar en pistol, Bart blir baseballspelare, Apu gifter sig, Lisa hittar skelettet av en ängel, Marge blir mäklare, barnens skolbuss sjunker och alla hamnar på en öde ö à la "Flugornas herre", Krusty blir bitter ståuppare, Moe skaffar en tjej, Lisa får höra om "Simpsonsgenen" som fördummar alla, Bart blir bästis med Ralph, Bart och Lisa blir nyhetsankare samtidigt som Homer skaffar en apa, Homer blir sophämtningskung, Homer går på gym och bestiger Springfields högsta berg samt Homer och Marge piffar upp samlivet genom att snuska till det på allmäna platser.

Känner ni igen några avsnitt på en gång? Jag tror det. Det känns inte som säsongen innehåller någon riktig klassiker. New York-avsnittet kanske, samt sopkungs-Homer - seriens 200:e avsnitt där både U2 och Steve Martin gästspelar. Andra kändisar som virvlar förbi är Martin Sheen, Helen Hunt, Jay Leno, George Harrison, Steven Weber med flera.

Generellt sett känns säsongen lite ojämn med en del svaga avsnitt under första hälften och en del riktigt bra under den andra hälften, bland annat avsnitten "Das Bus", "The last temptation of Krust", "Girly edition", "King of the hill", "Lost our Lisa" och "Natural born kissers".


EXTRAMATERIALET

Hela boxen inleds med en smygtitt på "The Simpsons"-filmen. Det är en sekvens i skissformat som jag inte sett tidigare om när Homer fyllt upp en silo på tomten med "pig crap" och Marge ber honom att dumpa den på ett bra och hederligt sätt, varpå Homer åker till närmaste vattendrag...

I övrigt är det ungefär samma extramaterial som vanligt. Vi har en liten hälsning från Matt Groening att titta på (och en annan att läsa i bookleten), och vi har kommentarspår till alla avsnitt (alltid lika kul att lyssna på). Vidare finns det ett klipp om när U2 var i studion och spelade in sina repliker till det 200:e avsnittet, en samling bortklippta scener, reklamfilmer, klipp från "The Simpsons" på andra språk samt en del animeringsinslag.

Dessa har jag börjat uppskatta allt mer. Dels är det sekvenser där man kan välja att se skisser eller animatronics med det färdiga resultatet som en picture-in-picture, det är dock lagom kul, och dels är det sekvenser där Matt Groening och några animatörer sitter och ritar på skärmen och visar trick och exempel på hur man ritar figurerna.

Bra som vanligt alltså, men det finns som alltid saker jag saknar bland extramaterialet.

En ny grej till denna box är en liten samling med vykort som ligger i förpackningen. Sådant är trevligt. För övrigt är själva boxen en av de snyggare hittills, med ett musiktema.


TRE SAKER

1. Ända sedan "The Simpsons"-boxarna började komma ut har jag hoppats på en gång få se ett exempel på när serien dubbades på svenska, det som skapade en enorm tittarstorm. Men jag får vänta förgäves.

2. Lika länge har jag hoppats på att få se klipp med röstskådespelarna, men även ett sådant inslag lyser med sin frånvaro. Tur att YouTube finns! Här är en tredelad intervju med alla skådespelare: del 1, del 2, del 3.

3. Språkpolisen i mig reagerar starkt på återkommande särskrivningar och taffliga översättningar i textremsorna. Ska det vara så svårt? Det finns en enkel regel: alla sammansatta ord skrivs ihop!


ANDERS JAKOBSON (2007-03-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2007
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 1.33:1, 4:3
Extramaterial:
Introduktion av Matt Groening, kommentarspår till varje avsnitt, Featurette: A moment with U2, borttagna scener, illustrerade kommentare, reklam, Simpsons på andra språk, Förhandstitt: Simpsons-filmen, samlarkort.
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA