Den andra comebacken

FILMEN

När det första avsnittet av "Futurama" visades på svensk tv år 2000 var det kärlek vid första ögonkastet. Jag var väl medveten om att det var en tv-serie från "folket" bakom "The Simpsons" - vilket var en sanning med modifikation. Visst, Matt Groening var en av skaparna och hade främst satt sin karaktäristiska designstil på seriens utseende. Den andra skaparen var David X. Cohen, som var manusförfattare på "The Simpsons" under några av det bästa åren, men då med S som mellaninitial.

Hur som helst - jag kände direkt att "Futurama" var min serie i en betydligt större utsträckning än vad "The Simpsons" var. Referenserna var roligare och den futuristiska miljön var mer spännande och dessutom full av möjligheter till... Tja, det mesta. Sedan dess har jag varit serien trogen och sett varenda avsnitt en miljard gånger så att jag nästan tröttnat på dem. När serien gick i graven 2003 sörjde jag djupt.

Men så kom då den lite märkliga comebacken 2007 med den första av fyra långfilmer gjorda direkt för hemmamarknaden. Även om det var trevligt att återse serien fungerade inte formatet riktigt och när den sista filmen slutade var det med en final som kunde varit Slutet med stort S. Dock blev det ytterligare en comeback. 2010 nystartade "Futurama" på Comedy Central, ett kanalbyte som det skämtas om i det första avsnittet i denna box, där slutet på film fyra knyts ihop med fortsättningen. Översättaren missar skämtet, men så blir det i bland.

De 26 avsnitt som lite felaktigt kallas säsong 5 och 6 här, fortsätter utseendemässigt där filmerna slutade med ett snyggt utseende och i widescreen, men hoppar tillbaka berättarmässigt till det tidigare formatet, vilket i och för sig inte är så konstigt. I och med det får vi gamla hederliga "Futurama" igen med sin mix av äventyr, humor och emotionellt laddade sekvenser. Det är dock lite ojämt, men i sin helhet kan boxen mäta sig med de tidigare.

Några avsnitt står ut lite extra. "Attack of the Killer App" är en svidande satir över iPhone-hysterin, virala videos och Twitter, "The Duh-Vinci Code" tar gänget till "Futu-Roma" och på ett ledtrådsäventyr som avslöjar sanningen om Da Vinci, i "The Late Philip J. Fry" fastnar Fry, Bender och Professorn i en tidsmaskin som enbart kan färdas framåt i tiden, "The Futurama Holiday Spectacular" berättar i tre delar - och med mycket sång - om de tre högtiderna X-mas, Robanaca och Kwanzaa, "Law and Oracle" parodierar både "Polisskolan" och "The Minority Report" när Fry blir polis, och avslutningsvis, finalavsnittet "Reincarnation" där skaparna tar ut svängarna totalt och bjuder på ett tredelat avsnitt i tre helt olika animationsstilar. Först klassiskt svartvitt 20-30-tal à la de tidiga Disneyfilmerna, sedan pixligt 8-bitartstuk med gott om tv-spelsreferenser och slutligen japansk anime med alla dess inslag. Fantastiskt coolt!

Det är i stunder som dessa som "Futurama" är oslagbart bland de animerade serierna, och som jag är väldigt glad över att serien gjort comeback - igen.


EXTRAMATERIALET

De borttagna scener som bjuds är oftast inte färdiganimerade och saknar ibland korrekta röster och ger kanske inte så himla mycket mervärde, men är lite roliga att se i alla fall.

I ett avsnitt behövdes det en låt som spelas på radion och då ryckte Billy West (Fry med flera) in och skrev en kort liten hårdrockspastisch, och skapandet av den - typ - får vi ta del av i "Behind the Fungus".

Ett udda inslag bland extramaterialet är några "previously on Futurama"-klipp, som om jag förstår saken rätt användes när de fyra långfilmerna styckades upp på tv... Om de nu gjorde det, jag har aldrig riktigt fått någon klarhet i det.

"The Adventures of Delivery-boy Man" är en taffligt animerad rörlig tecknad serie som figurerar i ett avsnitt, skapad och berättad av Fry. Här får vi alltihop i sin helhet med Fry som berättare. Lite småkul. Man kan även slå på ett kommentarspår till filmen.

"Bend it like Bender" är en "musikvideo" med olika klipp på Bender. Inte så kul.

Då är det roligare att ta del av den första rundabordsuppläsningen av avsnittet "The prisoner of Benda", här bildsatt med storyboards. Två olika features som brukar finnas med på DVD:s av det här slaget, men här ihopslagna till en riktigt underhållande feature. Tummen upp!

I ett inslag som kallas "Professor Farnsworth's 'Science of a Scene'" får vi ta del av hela processen, från manus, röstinspelning, redigering, storyboards, design, animering, ljudeffekter och klippning - en process som tar ungefär ett år. Här är det finurligt nog koncentrerat till en specifik scen, vilket gör att vi lättare får en helhetsbild. Mycket intressant och samtidigt totalt ofattbart. Att göra animerade filmer eller tv-serier är en konstart som är svår att förstå.

I "Reincarnation Explained!" berättar regissören Peter Avanzino om det fantastiska avslutningsavsnittet med sina tre olika animationsstilar och hur man åstadkom dem.

Sist bjuds vi på en F.A.Q. med fanställda frågor, och det är lite enligt principen "Dumma frågor får dumma svar", men det finns lite matnyttigt att plocka med sig från detta block.

Och om inte allt detta vore nog finns det i vanlig ordning kommentarspår till alla avsnitt - men de spar jag till en annan gång...


TRE SAKER

1. Officiellt hör de 26 avsnitten till säsong 6, men i USA har DVD-utgivningen gjorts i volymer och gått lite över säsongsgränserna och där räknas säsong 6 som volym 5 och 6.

2. IMDB listar 26 nya avsnitt som säsong 7 med start "2012". Andra hälftens första avsnitt har det preliminära visningsdatumet 1 juni 2013, så det kan dröja innan nästa box kommer.

3. Det är inte enbart i "Reincarnation" som animationsstilen avviker från det normala. I ett avsnitt får vi se sekvenser med Zapp Brannigan i tafflig 50-talsstil med pappkulisser, tefat i snören och så vidare.


ANDERS JAKOBSON (2012-02-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2012
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Audio commentaries, Behind the Fungus: Makin' a hit song, Previously on Futurama, The adventures of Delivery-Boy Man, "Bend it Like Bender" - Bender's first, best and only music video!, The prisoner of Benda: Live table read, Deleted scenes, Professor Farnsworth's "Science of a Scene", Reincarnation explained!, Futurama F.A.G.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (30/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA