Lite ojämnt som vanligt men ändå bra

FILMEN

"The Simpsons" har redan skrivit in sig i historieböckerna flera gånger om. Flera rekord har passerats när det gäller animerade tv-serier, och bara för några år sedan passerades ännu ett rekord då serien gick om långköraren "Gunsmoke" och blev the longest-running American primetime, scripted television series, även om "The Simpsons" måste upp i 29 säsonger innan den går förbi "Gunsmoke" i avsnittsantal.

29 säsonger... Ja, det vore ju helt vansinnigt (i skrivandets stund har 24 säsonger gjorts och visats), men sannolikt inte en omöjlighet. Och om det i så fall skulle betyda att serien avslutades efter det blir denna femtonde box den exakta mitten på serien, vilket känns både lite utmattande och overkligt just nu.

Hur som helst: Säsong 15 av "The Simpsons" är i vanlig ordning en bra men lite ojämn säsong. Det är så det har sett ut ett tag nu och jag har svårt att tro att serien på något magiskt sätt matchar guldåren (säsong 3-8) i framtiden. Lyckligtvis har serien inte alls tappat fattningen, vilket förklarar varför den fortfarande görs, och även när "The Simpsons" är lite ojämnt är det fortfarande bra.

Den här säsongen visades ursprungligen mellan november 2003 och maj 2004, vilket betyder att några av referenserna och parodierna är minst tio år gamla. Tony Blair var till exempel fortfarande premiärminister i England, och han medverkar också i ett avsnitt när familjen Simpsons reser till London. Andra kändisar som gästskådespelar är till exempel Jerry Lewis som spelar Professor Frinks pappa (Frink är ju en parodi på Lewis "Den galna professorn"-karaktär), Glenn Close, Michael Moore, J.K. Rowling, Ian McKellen, Mr. T, Tom Clancy och Simon Cowell.

Ett av det roligaste avsnitten i säsongen är "Co-Dependent's Day" där den så kallade B-historien handlar om när familjen går på bio och ser den senaste filmen i "Cosmic Wars"-sagan - "The Gathering Shadow" - och blir så besvikna att Bart och Lisa besöker skaparen Randall Curtis på hans ranch för att klaga. Detta är en totalt omaskerad kritik mot George Lucas och "Det mörka hotet".

I övrigt har jag faktiskt lite svårt att hitta några riktiga höjdpunkter i säsongen. Min övergripande känsla är att den är bra, men de riktiga topparna saknas denna gång.


EXTRAMATERIALET

Kommentarspåren lämnar jag till en annan gång, men de brukar vara roliga att lyssna på. De tillhör det traditionella innehållet på en "Simpsons"-box och kompletteras i vanlig ordning av en introduktion av Matt Groening, borttagna scener, skisser, storyboards och dubbningar på olika språk.

Extramaterialets roligaste inslag är en liten special om alla - i alla fall de flesta - gånger animatörerna klivit utanför "Simpsons"-mallen och imiterat andra stilar eller refererat till klassiska animationer. Några av regissörerna lägger kommentarer till detta och det är faktiskt roligt att se.

Det finns även ett bildgalleri med lite bilder från seriens avsnitt 500-jubileum som dock inte skedde i samband med säsongen, men runt tiden då säsongen kom på DVD.


TRE SAKER

1. I det första avsnittet vinner Professor Frink ett Nobelpris, varpå Lisa pratar lite svenska i telefon. "Tack for att ni forarat var stad" säger hon.

2. Som ni kan se på omslagsbilden är det skolbusschauffören Otto som står i fokus, vilket i vanlig ordning fortsätter på förpackningen och DVD-menyerna. Lika snyggt som alltid.

3. I ett avsnitt nämns en klippa från vilken folk hoppar för att ta sitt liv, varpå en figur dyker upp och hoppar samtidigt som han skriker "Varför la de ned 'Futurama'?". Detta syftar på "Futuramas" första nedläggning efter de fyra säsongerna på FOX.


ANDERS JAKOBSON (2013-08-25)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2012
Bolag: FOX
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3 1.33:1
Extramaterial:
All Aboard with Matt, Audio Commentary, Deleted Scenes with Commentary, The Unusual Ones, Living in the Moment, Multi-Angle Animation Showcase, Special Language Feature, Commercials, Original Sketches and Much More!
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA