Smårolig roadtrip i nio korta avsnitt

FILMEN

Redan mellan "Bilar" och "Bilar 2" kom det en kortfilmsserie i franchisen. Den hette "Bärgarens hejdlösa historier" och hade tack vare sitt upplägg möjlighet att placera sina karaktärer i helt nya och oväntade miljöer. Samma sak sker nu, drygt tio år senare, när "Bilar på väg" ("Cars on the Road") trillar ut på Disney+. Den nio avsnitt långa kortfilmsserien har en liten ramhistoria och det är att Bärgarens syster ska gifta sig och därför åker han och Blixten McQueen ut på vägarna för att rulla tvärs över hela landet och passa på att uppleva vad man nu kan uppleva längs vägarna. Alltså: Serien placerar sina karaktärer i helt nya och oväntade miljöer.

Jag är generellt sett positivt inställd till hela "Bilar"-franchisen då jag är svag för antropomorfism, det vill säga förmänskligandet av icke-mänskliga ting så som djur eller i detta fall fordon. Det är väl generellt sett något som går att applicera på det mesta Pixar gjort men det är liksom extra tydligt i "Bilar"- och "Flygplan"-filmerna. Jag tycker att det är kul gjort och dessutom har "Bilar"-filmerna alltid varit vansinnigt snyggt animerade överlag och Disney har inte tagit några genvägar bara för att detta är en kortfilmsserie och inte en biofilm.

Kortfilmerna handlar alltså om olika stopp som görs längs vägen. De stannar vid en dinosauriepark, på ett hemsökt hotell, på en cirkus och på en filminspelning till exempel. De träffar lite nya vänner längs vägen, till exempel en monstertruck som misstas för ett verkligt monster eller en samling sjungande lastbilar. Ja, ni hör själva, det är lite gott och blandat och ganska lättsamt. Det tar ungefär en timme att titta igenom kortfilmerna i ett svep om man skippar eftertexterna och det är småroligt hela tiden.

Till skillnad från "Bärgarens hejdlösa historier" där Blixten hade en sorts biroll till Larry the Cable Guy skrothög är de med lika mycket här, vilket betyder att Owen Wilson faktiskt är med i ett "Bilar"-sammanhang som inte är någon av långfilmerna. Så var inte fallet med den förra kortfilmsserien där hans få repliker gjordes av en voice-a-like.

Bara en sådan sak. Nä, men allvarligt talat så är "Bilar på väg" en kul komplettering för Pixar-fansen, men förstås ingen obligatorisk tittning.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Avsnittet som utspelar sig i ett hemsökt hotell har givetvis gott om referenser till "The Shining" och väldigt roliga sådana. Dessutom är det en kul passning till "Austin Powers"-filmerna när Blixten ska försöka vända på sin bil i en väldigt trång korridor.

2. Mellan "Bärgarens hejdlösa historier" och denna serie gjordes några kortfilmer under samlingsnamnet "Tales from Radiator Springs". Dessa fyra filmer finns också att se på Disney+ för den som vill ha mer. Av dessa fyra medverkar Owen Wilson bara i en.

3. Fler säsonger? Rent konceptuellt är det förstås möjligt att skicka ut Bärgaren och Blixten på nya roadtrips. Den här säsongen slutar när de nått sitt mål och de ska ju faktiskt hem igen. Men vi får väl se hur det blir.


ANDERS JAKOBSON (2022-09-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2022
Bolag: Disney+
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA