Oväntat mörker i välpolerad trilogiavslutare

FILMEN

Elva år har gått sedan Pixar gav liv åt racingbilar för första gången. "Bilar" blev kanske inte den monumentala succé Pixar hade hoppats på, främst internationellt i och med att filmen avhandlade en väldigt amerikansk företeelse. Men det blev en uppföljare efter fem år och så denna tredje och förmodat sista film. Och handen på hjärtat, hur många Blixten/Lightning McQueen-prylar eller tryck har man inte sett i affärer de senaste tio åren? Karaktären är stark, inget snack om det.

Den tredje filmen knyter an till den första filmens kärna. Dels racingsporten, och dels relationen mellan en elev och en mästare, respekten för äldre generationer och tanken om att ingenting är omöjligt, bara man anstränger sig. Detta var det inget man såg något av i "Bilar 2" som var mera av en deckarhistoria där Lightning fick spela andrafiolen medan Bärgaren Mater tog huvudrollen ifrån honom. Denna avvikelse blev mindre lyckad och när "Bilar 3" knyter ihop säcken är ordningen återställd och dessutom har Bärgaren en oväntat reserverad roll.

Lightning som länge varit den unga utmanaren i racingvärlden börjar komma till en punkt när han kallas för en veteran. Steget från veteran till föredetting är i värsta fall alldeles för kort, och när nya moderna bilar gör entré i tävlingarna, främst representerad av Jackson Storm, och kör snabbare och mer effektivt blir det en chock för Lightning. Faktiskt en så pass stor chock att han kraschar allvarligt och får kliva av racingscenen under ett par månader.

När det är dags för comeback bjuder hans nya sponsorägare in honom till ett hypermodernt träningscenter där han ska få alla verktyg och hjälpmedel han behöver för att komma ikapp ungtupparna. Pigga tränaren Cruz Ramirez har många idéer men inget fungerar för Lightning. Han vill inte vara i sterila miljöer och i simulatorer - han vill känna smutsen och gruset under däcken och öva upp sig enligt den gamla skolan. Men tiden är knapp och utöver att hinna bli fullt återställd börjar Lightning grubbla över om det faktiskt är dags att lägga däcken på hyllan och låta någon annan ta över.

Med sina hyperrealistiska animationer är "Bilar 3" förstås en vansinnigt snygg film. Det finns en sekvens i filmen där vi på ett slags montageliknande vis färdas genom hela Amerika under några dygn och det är helt sjukt snyggt. Racingscenerna är snabba och rafflande och detaljrikedomen i allt från grus och damm till asfaltsstänk på blänkande bilplåt är fascinerande fantastisk. Det går inte att inte bli imponerad av hur bra animerade filmer det går att göra i dag. När det sedan gäller filmens story så är det kanske inte det bästa Pixar har fått ur sig, men jag kan inte låta bli att gilla filmen. Ur en synvinkel för att den knyter an så väl till den första filmen, och ur en annan för att den vågar sticka ut och skildra ett mörker som kanske inte är överdrivet vanligt i den här typen av filmer. Den låter allvarliga tankar få plats i en film vars huvudsakliga målgrupp är barn, och det är ganska djärvt. De delar av storyn som känns lite platta under filmens gång balanseras upp av de tankar jag bär med mig och bearbetar efter att ha sett klart den.

Det finns förstås en öppning till en "Bilar 4" om Pixar vill det, men det känns ändå på något vis att historien får ett slut här och ett snyggt sådant. Låt världen leva vidare i kortfilmer om det är så att det finns fler idéer.


EXTRAMATERIALET

Den traditionsenliga exklusiva kortfilmen heter denna gång "Lou" och är precis som alltid när Pixar utforskar det kortare formatet en originell och gullig historia. Här handlar det om ett antal prylar i "Lost and found"-lådan på en skola som får ett eget liv och tvingar en Karlsson på taket-liknande mobbare att skärpa till sig. Låter kanske lite märkligt men det är en söt historia där Pixar verkligen fått utlopp för all sin fantasi när det gäller att forma olika figurer utifrån ett antal objekt.

Det finns även en "Bilar 3"-relaterad kortfilm där vi återser karaktärerna från sydstatsstaden Thunder Hollow där Lightning och Cruz är med i ett demolition derby.

En kortfilm där en ung Disney-presentatör träffar en ung racingförare står näst på tur. Även om tonen i filmen är lite barnprogramsaktig så är det ändå en viss inblick i den racingvärld som utgör "Bilar"-filmerna som vi får ta del av, och i detta fall blir det också lite fokus på simulatorer, vilket figurerar i huvudfilmen.

Slutligen finns det en kortfilm med fokus på den nya figuren Cruz Ramirez som man kan säga fått sin karaktär från flera olika kvinnor som på ett eller annat sätt jobbat med henne.

Utöver detta finns det kommentarer att slå på. Det är lite snålt med extramaterial, måste jag säga, men å andra sidan räcker det kanske med detta den här gången.


TRE SAKER

1. Man ska aldrig säga aldrig men det känns verkligen som "Bilar"-sagan får ett definitivt slut med denna film. Jag hade gärna sett en retrospektiv featurette bland extramaterialet, inte minst för att se hur animationerna förändrats under de elva år filmsviten täcker. Jag har alltid tyckt att just de här filmerna varit riktigt snyggt gjorda men jag undrar hur första filmen står sig mot tredje filmens ultrarealism.

2. Paul Newman dog för åtta år sedan men ändå är han med i filmen med nya repliker. När han spelade in sina repliker till "Bilar" spelade filmskaparna även in allt som sades mellan tagningarna, däribland anekdoter från hans egen racingkarriär. Detta material och bortklippta repliker kunde användas i nya sammanhang här.

3. Alla de välbekanta röstskådespelarna är tillbaka, som till exempel Owen Wilson, Larry the Cable Guy, Tony Shalhoub och Bonnie Hunt. Några nya röster är Armie Hammer som gör Jackson Storm, Nathan Fillion som gör Sterling, den nya ägaren till Lightnings stall och Cristela Alonzo som gör den största nya rollen som Cruz Ramirez.


ANDERS JAKOBSON (2017-12-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Disney
Ljud: DTS-HD Master Audio 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Lou, Fröken Glufsers racingskola, Redo för racet, Cruz Ramirez: Den gula bilen som kunde, Kommentarer
RECENSERAT DENNA DAG (16/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA