Pixar sticker modigt ut från mallen

FILMEN

"Modig" är Pixars trettonde långfilm och är kanske den film av de tretton som sticker ut allra mest. Det är en av de få filmer som har människor i huvudrollerna, men det är också en aningens mörkare film som kanske kan vara lite otäck för de minsta tittarna.

Filmen utspelar sig i de böljande skotska högländerna runt år 1066 där prinsessan Merida växt upp till en Ronja Rövardotter-liknande figur som inte riktigt vill formas till den där eleganta och representerade prinsessan hennes mamma Elinor tränar henne till att bli. Merida vill vara fri och skjuter hellre med sin pilbåge än att sitta och väva på en gobeläng. Pappa kungen Fergus bryr sig inte så mycket, han är i stället besatt av en gigantisk svartbjörn - Mar'du - som glufsade i sig hans ena ben några år tidigare. Fergus återger gärna sin kamp med Mar'du för alla som vill eller inte vill lyssna.

När representanter från traktens klaner kommer för att tävla om Meridas hand får hon nog, och efter att ha bråkat med Elinor rymmer hon ut i skogen där ett antal magiska irrbloss leder henne till en häxa. Merida köper en trolldom som ska förändra mamman så att hon förstår henne bättre, men när trolldomen väl slår in blir det inte riktigt som hon tänkt sig.

I filmens trailers har de varit sparsmakade med att berätta vad som faktiskt sker när trolldomen slår in, och det tackar jag för då det blev en mycket komisk överraskning. Jag tänker heller inte säga något, men så mycket kan jag säga att det ger Pixar en möjlighet att även i "Modig" ge mänskliga egenskaper till något som inte är mänskligt...

Det börjar nästa bli tjatigt att skriva det här varje gång, men varje ny film från Pixar är en ren uppvisning i top-of-the-line-animation. Självklart är "Modig" rasande snygg men nästan fotomässigt återgivna skotska miljöer. Vansinnigt vackert, och storyn - som till en början känns ganska lik de klassiska sagorna - får en egen karaktär en bit in och fängslar mig som tittare.

I många fall känns "Modig" som den Pixar-film som ligger närmast moderbolaget Disney. Merida kan utan tvekan ställa sig bredvid alla deras övriga prinsessor som en oborstad och halvvild kusin. Jag gillar det och jag gillar filmen, även om den inte är en av de Pixar-filmer jag kommer att se om flest gånger.


EXTRAMATERIALET

I vanlig ordning finns det några kortfilmer med bland extramaterialet. Dels den helt fristående och förtjusande "Månen" ("La Luna") som slank ut lite tidigare på "Pixar Short Films Collection 2" tidigare i år, och dels den relaterade "Legenden om Mar'du" som ger i ett lite längre utförande historien om den onda björnen Mar'du. Den berättas redan i filmen på ett lite annat sätt, men här är det lite mer utvecklat och delvis animerat på ett annorlunda sätt. Det är så lustigt - till och med när Pixar animerar något på enkelt sätt ser det så otroligt snyggt ut.

Merparten av extramaterialet handlar om produktionen av filmen där det framgår att Pixar som alltid gjort en grundlig förstudie. Vi får se bilder från när de reser runt i Skottland och suger in miljöer och människor som direkt avspeglas i filmen. Det finns även ett litet inslag om hur man med olika matematiska formler skapade mossa, träd och annat i filmen. "Det är ganska enkelt" säger de och jag förstår ingenting. Att göra animerad film är ingen barnlek...

Vidare handlar det om karaktärer och specifika scener och det finns även ganska mycket borttaget material att titta på och om man verkligen vill fördjupa sig finns det så klart ett kommentarspår.


TRE SAKER

1. Det man ser till vänster på omslaget, nästan som tre röda punkter i linje med Meridas huvud är hennes tre trillingbröder som är filmens comic relief. De har inga repliker men behöver heller inte säga någonting.

2. Jag gillar att man låtit karaktärerna prata med skotsk dialekt, precis som de ska, bland annat genom att använda skotska skådespelare.

3. Pixar brukar få med sin Pizza Planet-van (från "Toy Story") i alla sina långfilmer, och den är med även här, precis som en "hidden Mickey", det vill säga konturen av Musse Pigg.


ANDERS JAKOBSON (2012-12-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (31)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Disney
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby TrueHD 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Månen, Legenden om Mar'du, Modig - den äldre världen, Merida & Elinor, Björnar, Bråk i hallen, Magisk mossa, Magi, Klan Pixar, Det var en gång en scen ..., Regissörens kommentarer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA