Utgåvan som uppfyller alla önskningar

FILMEN

Säga vad man vill om den nya "Superman"-filmen som kom nyligen men Christopher Reeves ÄR Superman, så är det bara. Jag vet inte om det är för att jag är uppvuxen med han som mannen av stål men så är det. Fast filmen är närmare 30 år gammal funkar den än i dag. Visst, kläderna ser lite kul ut och så vidare men det gör inget. Det man reagerar mest på är nog att det är en hel del i filmen som i dag blir rätt komiskt, speciellt när det gäller Clark Kent. Så minns jag dock inte att jag upplevde filmen som hänförd 12-åring.

Clark är klantig, han har glasögon som täcker i stort sett hela ansiktet och han är en fegis. Vad jag aldrig riktigt förstått är dock varför han måste var så extremt feg och klantig. Att han inte kan vara sitt rätta jag står ju utom allt tvivel då det hade avslöjat hans identitet men han behöver ju inte överdriva åt andra hållet, eller? Det kanske är just att han är som han är som gör det hela så bra?

Hur som helst, för er som inte vet det redan så är Superman, eller Kal-El som han egentligen heter, den enda överlevande från planeten Krypton. Som spädbarn räddades han av sina föräldrar från en säker undergång när de skickade honom till jorden kort innan planeten Krypton exploderade.

Kal-El landade på jorden som en tre-fyraåring och togs om hand av familjen Kent. Hela sin uppväxt visste han att han inte var som alla andra men det var inte förens han blev tonåring som han upptäckte exakt hur annorlunda han faktiskt var.

Han bestämmer sig för att hjälpa mänskligheten så gott han kan och väljer att göra det genom att bekämpa brottslighet och hjälpa de svaga. Som väntat blir han genast förstasidesnyheter och alla vill veta allt om mannen som kan flyga. Clark själv vill gärna veta mer om sin kvinnliga kollega Lois Lane som i sin tur endast har ögon för Superman. Ni inser vilket komplicerat förhållande som håller på att formas eller hur?

Förutom Superman finns alltså karaktärer som Lois Lane (stjärnreportern som alltså faller som en fura för Superman), Jimmy Olsen (fotograf på tidningen Daily Planet där både Clark och Lois jobbar) och naturligtvis skurken som skulle komma att bli Supermans evige fiende, Lex Luthor. Lex, som spelas briljant av Gene Hackman, planerar att spränga bort Kaliforniens kust och på så vis skapa en nu kustlinje på mark han äger. Superman tänker naturligtvis sätta stopp för hans onda plan.

Att kalla "Superman" för något annat än en stor äventyrsfilm vore en underskattning. Faktum är som sagt att även om man helt klart ser att filmen har 30 år på nacken håller den mycket bra än i dag.

I denna specialutgåva får vi dessutom två versioner av filmen. Den ena är den som funnits tillgänglig sedan 1978 och den andra är en förlängd (med 8 minuter) version som i och med att den är längre även ger lite mer insikt i framför allt händelserna på Krypton. Då det förutom dessa två versioner ingår två diskar med extramaterial får denna utgåva verkligen ses som en "Special edition".


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet till "Superman" är gediget och precis så bra som man förväntar sig att det ska vara på en "Special edition". Vi får kommentarer så det räcker till och blir över faktiskt. Jag har kanske lite svårt att tro att gemene man orkar sitta igenom alla kommentatorspår förutom att se själva filmer då. Men å andra sidan behöver man ju inte lyssna på allt... Pierre Spengler och Ilya Salkind kommenterar originalversionen och Richard Donner och Tom Mankiewicz den förlängda. Dessutom finns det ett spår där man bara hör musiken från filmen.

Det som dock är mest intressant är de tre dokumentärerna "Taking Flight: The Development of Superman", "Making Superman: Filming the Legend" och "The Magic Behind the Cape" som tar oss från det man började spåna på att göra filmen till dess den är klar. Dessutom får vi en TV-special "The Making of Superman: The Movie" som också berättar hur filmen gjordes.

Vi får också de scener som lagts till i den förlängda versionen separat i extramaterialet, vi får "screen tests" där man testar andra skådisar i rollen som Lois Lane. Detta inslag gillar jag. En del är så fel som Lois att man inte ens fattar att de slösar film på dem. Man kan lätt konstatera att man valde rätt aktris till slut.

Som om allt detta inte vore nog får vi även, förutom en drös med trailers och TV-spottar, TV-specialen från 1951 "Superman and the Mole-Men" som är en tidig "Superman"-film men George Reeves i rollen som Superman.

Denna utgåva har allt man kan önska och lite till. Det är dock alltid bättre att ta med lite för mycket än lite för lite så som jag sagt tidigare; detta är verkligen en "Special Edition" värdig alla DVD-samlingar!


TRE SAKER

1. Gene Hackman (Lex) och Marlon Brando (Supermans far) var på den här tiden de största skådisarna man kunde tänka sig och att de skrev på för filmen var avgörande för att den blev gjord över huvud taget.

2. Både "Superman" och "Superman 2" spelades in samtidigt. När man sen i slutet fick dåligt med pengar beslöts det att man skulle släppa ettan först för att se om den drog in några pengar…vilket den verkligen gjorde. Tyvärr fick sen ändå inte Richard Donner göra färdigt del 2.

3. Medan man filmade tränade Christopher Reeve upp sig så mycket att man fick ta om de första scenerna för att hans utseende skulle stämma.


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Disk 1
Kommentarer av producenten Pierre Spengler och exekutiva producenten Ilya Salkind, trailer och TV-reklam.

Disk 2
Kommentarer av regissören Richard Donner och kreativa konsulten Tom Mankiewicz, musik från filmen.

Disk 3
Tre dokumentärer: Taking Flight: The Development of Superman, Making Superman: Filming the Legend och The Magic Behind the Cape, upsnyggade scener, screen tester och music cues.

Disk 4
TV specialen The Making of Superman: The Movie 1951 Movie Superman and the Mole-Men, starring George Reeves och nio Supermanserier.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA