Filmen som inte borde gjorts

FILMEN

När man ser "Superman 4" kan man inte låta bli att undra hur lite pengar de fick för att göra den. Själva iden att Superman, på en liten killes begäran, ska förstöra alla atomvapen är ju inte så tokig men det är väl också allt som inte är fel med filmen.

Flygscenerna är några av de värsta specialeffekterna jag sett. Vid flera tillfällen var jag tvungen att backa och se om scener eftersom jag inte trodde mina ögon. Så illa är det. Faktum är att de är sämre än de i första filmen och den kom ändå 10 år innan.

Superman ska alltså förstöra alla atomvapen för att rädda mänskligheten och vem dyker då upp för att försöka förgöra Superman och sen sälja nya vapen? Just de, Supermans ärkefiende Lex Luthor. Lex spelas återigen av Gene Hackman som alltid är bra. Till sin hjälp har han den här gången den egen skapelse Nuclear Man. Nuclear Man har Lex skapat av ett hårstrå från Superman. Han får sin styrka från solen och har samma krafter som Superman. Naturligtvis blir det en jämn kamp som utspelas överallt från Metropolis gator till månen.

Det största problemen med "Superman 4" är dels att effekterna är så dåliga att de blir jobbiga att titta på men också att man tagit med en karaktärer som Lenny. Lenny är Lex brorson och är så dum att klockorna stannar. Detta hade på sin höjd varit roligt i en komedi men inte här. Här blir det bara löjligt.

Sen är det småsaker som att Superman genom att stirra på en av Nuclear Man raserad Kinesisk mur bygga upp dem. Det kommer blåa streck ur ögonen på honom och tiden går baklänges. Sen vid ett annat tillfälle avslöjar Clark för Lois att han är Superman. De pratar om att han måste ta ett beslut om han ska förstöra alla vapen eller inte och sen har hon helt plötsligt bara glömt allt. Helt ologiskt.

Efter att ha sett alla fyra Superman-filmerna ganska tätt kan man konstatera att de första två är bra. Trean borde man ha funderat lite till på innan man gjorde den och fyran skulle definitivt inte ha gjorts…eller gjorts avsevärt annorlunda.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av ett kommentatorspår av Mark Rosenthal, bortklippta scener och en trailer.

Det intressanta med detta är att man genom att titta på de borttagna scenerna kan se vart filmen ursprungligen var på väg och det är bara att konstatera att det var bra att de klippte bort det de klippte, även om de klippte för lite.


TRE SAKER

1. Två gånger tar Superman med sig personer upp i rymden och båda gångerna kan de utan problem andas utan någon form av rymddräkter. Det blir extra billigt när de åker förbi en rymdstation där alla har dräkter.

2. Karaktären Jimmy Olsen blir bara mer och mer irriterande med sina "Good work boss" och andra insmickrande kommentarer. Efter fyra filmer vill jag strypa honom med han egna kamerarem.

3. I slutet av filmen när Lex är tillbaka i fängelset säger Superman "See you in 'twenty'" vilket syftade på att Lex skulle få sitta 20 år i fängelse. Den nya Superman-filmen, "Superman Returns", kom 19 år och 6 månader efter premiären av "Superman 4", snacka om timing.


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Home Video
Tema: Superhjältar
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Kommentarer av assisterende manusförfattar Mark Rosenthal, bortklippta scener och trailer.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA