Superman; från första till senaste rutan

FILMEN

"Look up in the Sky: The Amazing story of Superman" är en mycket underhållande dokumentär om Superman, eller Stålmannen som han hette här i Sverige när jag var liten. Jag har inte varit något större fan av Superman de senaste 20 åren men faktum är att jag fastande i "Look up in the Sky" och de knappa 2 timmar den höll på formligen flög förbi.

"Look up in the Sky" inleds på 30-talet när Jerry Siegel och Joe Shuster skapar Superman och slutar "Superman Returns" från i år. Där emellan går man igenom vad som verkar vara alla spelfilmer, tecknade filmer, TV-serier (både tecknade och med skådespelare), radioteatrar och serietidningar. Visste ni t.ex att Jimmy Olsén (fotografen på Daily Planet) och Lois Lane båda hade egna serietidningar under en period?

Det är även rätt kul att se de gamla svartvita (och senare även i färg) klippen där George Reeves spelar Superman. Speciellt är det kul att se specialeffekterna. Man kan förstå att folk blev förstummade för 60 år sedan men idag ser det mest komiska ut. Under en period animerade man de delar där Superman flög t.ex.

Visste ni att Superman i början faktiskt inte ens flög? Då hoppade han bara mellan hustaken. I "Look up in the Sky" konstaterar man även att fansen inte vill att Superman ska vara gift. När han gifte sig med Lois Lane i TV-serien Lois och Clark rasade tittarsiffrorna och serien lades strax därefter ner. Samma sak gällde när serietidningsvarianten gifte sig.

Ett stort plus med "Look up in the Sky" är att man här tar sig tid att gå igenom alla olika versioner av Superman som funnits. Både när det gäller serier, TV, film, radioteater osv. Man stressar sig inte igenom historien utan snarare tvärt om. Det känns som om man verkligen velat försäkra sig om att man får med allt.

Visste ni t.ex att Superman från början var en ond figur? Lex Luthor, Supermans ärkefiende #1 hette från början bara Luthor och kallades Atommannen men man döpte snabbt om honom till Lex Luthor och det har han hetat sedan dess.

Som jag sa tidigare var det länge sedan jag var ett stort Supermanfan men jag gillar ändå "Look up in the Sky" så strunta inte i den bara för att ni inte längre köper serietidningen… den är värd att se.


EXTRAMATERIALET

Filmen har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Kul att se den på 50-talet 40-årige småknubbiga George Reeves som Superman.

2. Intressant att man tar upp den så kallade "Curse of Superman". Många menar att det vilar en förbannelse över att spela Superman. Man nämner bl.a. saker som Christopher Reeves olycka och George Reeves självmord…

3. Tänk om man fått turen att vara med och sitta framför radion och lyssna på radioteaterversionen av Superman. Vilken lycka.


HANS-ÅKE LILJA (2006-08-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (12)
20 senaste recensionerna i kategorin dokumentär
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dokumentär
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Bros.
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.40:1 (anamorfisk)
RECENSERAT DENNA DAG (27/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA