Kom tillbaka Superman - allt är förlåtet

FILMEN

Efter att "Superman 3" släppts 1983 var det någon som fick idén att man även skulle filma den kvinnliga versionen, "Supergirl". Tyvärr var det den sista goda idén man fick när det gäller den här filmen. Manuset är så dåligt att man såhär efter att ha sett filmen har svårt att förstår hur någon kan ha godkänt det. Hela historien är så korkad och larvig att "Supergirl" snudd på, är den sämsta filmen jag sett.

Det hela börjar med att man får se överlevande från Krypton (hur de klarade sig från att sprängas i bitar förklaras inte) när de skapat sig en ny tillvaro på en annan planet. Förutom att stället ser ut som ett hippiekollektiv känns det mest som om man velat göra det så konstigt som möjligt. Här finns förutom Kara, som Supergirl egentligen heter också Zaltar. Zaltar som spelas av Peter O’Toole, är något av en rebell som utan att fråga lånat en liten kula, Omegaheadron, som är den kraft som håller samman hela det nya samhällets existens. Naturligtvis tappar han, med lite hjälp från Kara, den och plötsligt står hela deras existens på spel…igen.

Kara ger sig av efter Omegaheadron och hamnar då på jorden…där hennes kusin, Kal-El mer känd som Superman bor. Redan här suckar man och ångrar att man för ett tag trodde att de trots allt skulle få ordning på filmen. Väl där tar hon identiteten Linda Lee. Tyvärr har de gjort hennes roll så naiv och bortkommen att man ibland ifrågasätter hennes mentala utveckling. Trots att de har samma anatomi som människorna på jorden har hon ingen aning om vad en behå är, hon vet inte vad en kyss är och så vidare...

På jorden får den onda häxan Selena, spelad av Faye Dunaway, tag på Omegaheadron och använder den till att sprida sin ondska. Återigen blir handlingen otroligt fjantig att man kommer på sig själv med att sucka högt. Supergirls uppgift blir nu alltså att stoppa Selena och återta Omegaheadron.

Efter knappa två timmar kan man pusta ut. Filmen är slut och det enda jag kan tänka mig att man tänkte när man sett filmen 1984 är "kom tillbaka Superman, allt är förlåtet" för även om "Superman 4" var rätt dålig hade man åtminstone en plan när man gjorde den, något som helt klart saknar här…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en trailer och ett kommentarspår, inget speciellt alltså. På omslaget också att det ska finnas med en bakom kulisserna-film samt nio extra scener men jag hittar inte dessa på skivan hur mycket jag än letar. Kanske bestämde man sig i sista sekund för att skrota dom?


TRE SAKER

1. Trots att Supergirl räddar upp flera situationer är det ingen som märker henne. Det står inte om henne i tidningarna, hon visas inte på TV, det är över huvudtaget ingen som noterar henne. Mycket konstigt.

2. Säga vad man vill men Linda Lee har ett mycket bättre sätt att byta om till Supergirl än kusin Clark. Hon flyger helt sonika iväg och vips så har hon bytt om till Supergirl. Inga krusiduller här inte.

3. Demi Moore var planerad i rollen som Lucy Lane (Lois Lanes släkting) och Christopher Reeve skulle dyka som Superman i filmen. Båda hoppade dock av innan man började spela in. Tyvärr gjorde inte Marc McClure (Jimmy Olsen) detsamma utan får här göra, om möjligt, en ännu töntigare version av Jimmy.


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Home Video
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.40:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Trailer och kommentarer med regissören Jeannot Szwarc och specialeffektsspecialisten Scott Michael Bosco
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA