Maffigt dubbeläventyr efter klassisk story

FILMEN

De som verkligen hänger med i DC Universe, det gällande samlingsnamnet för DC Comics nuvarande satsning på animerade långfilmer, har möjligtvis redan sett "The Death of Superman" och "Reign of the Supermen" som kom förra året. Nu har de båda långfilmerna monterats ihop till en ännu längre film som berättar hela storyn på 160 minuter.

Hela storyn är baserad på ett års utgivning av Superman-historier 92-93 där DC helt enkelt beslöt sig för att ta död på sin största hjälte (men som denna films titel avslöjar är döden inte för evigt). En variant av denna storyline utgjorde en del av "Batman v Superman: Dawn of Justice" och "Justice League" i DC:s filmiska universum härom året, och jag tror även att den andra "Justice League"-film som skulle komplettera trilogin också delvis hade sin bas i serietidningsomgången.

Clark Kent och Lois Lane är ett par och det är dags för Clark att ta steget (och ta av sig glasögonen) och erkänna för Lois att han även är den Stålman hon umgås med titt som tätt. Det innebär faror, inser Clark. Hans värld är farlig och han vill inte utsätta Lois för dem. Men hemligheten måste avslöjas.

Parallellt har Justice League slagits mot ett gäng som använder sig av teknologi från planeten Apokolips vilket får Superman att misstänka att Lex Luthor är inblandad på något vis. Det hela eskalerar när en monstruös varelse kraschlandar på Jorden och visar upp en aggressivitet och styrka som matchar och besegrar varenda medlem i Justice League. Monstret, döpt till Doomsday, ställs slutligen i en omfattande och utdragen fajt mot Superman som slutar med titelns död.

I filmens andra del dyker flera nya Superman-liknande figurer upp och gör upp om vem som ska bli den nya Superman. Samtidigt börjar det klarna varför Doomsday ramlade ned på Jorden för att utplåna det starkaste Jorden kunde erbjuda, och någonstans finns Kal-El i väntan på att göra sin återkomst.

Alla dessa animerade DC-filmer som passerar mina ögon har sina för- och nackdelar. En del filmer lyckas inte leverera alls medan andra gör det - som denna dubbelmacka. Nu skadar det förstås inte att det finns en stark och klassisk story att adaptera, men "The Death and Return of Superman" är en mycket bra film inom den här filmserien. Speciellt den första hälften är riktigt bra, den andra är lite mer urflippad på ett sätt som inte riktigt tilltalar mig. Men i sin helhet är det en maffig pjäs att lägga nästan tre timmar på.


EXTRAMATERIALET

En 45-minuters dokumentär om Superman med en liten utgångspunkt i att tidningen "Action Comics #1000" kom förra året inleder hela extramaterialspaketet. Det är inte många serietidningar som kommit upp i ett tusen nummer och det var ju i det absolut första som Superman gjorde sin debut 1938. Dokumentären samlar ihop många tunga DC-namn som berättar om hur karaktären kom till och hur den utvecklats genom 81 år. En intressant film att lägga tid på.

Två kortare dokumentärer handlar om Superskurkarnas superskurk Lex Luthor samt den omfattande fajten med Doomsday. Båda är runt 15 minuter långa och lika välproducerade som den längre dokumentären.

En samling tittar på andra DC-filmer samt inte mindre än sex (!) avsnitt från olika animerade DC-serier från förr med viss koppling till huvudfilmen har grävts fram ur arkivet för den som har extra mycket fritid att lägga på denna skiva.


TRE SAKER

1. Det som uppenbart ändrats från originalhistorien är att filmatiseringen utspelar sig "nu", det vill säga mobilkameror, selfies och trendande Tweets har en del i historien.

2. Rösterna till Superman och Lois Lane görs av Jerry O'Connell och Rebecca Romijn som är gifta i verkligheten.

3. Darkseids röst görs av Tony Todd som även gjort röstrollen under mindre seriösa sammanhang i Lego DC Comics Super Heroes-filmerna.


ANDERS JAKOBSON (2019-12-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Warner Home Video
Tema: Superhjältar
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Long Live Superman, The Death of Superman: The Brawl That Topped Them All, Lex Luthor: The Greatest Nemesis, Previews, DC Vault Cartoons
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA