Superman vs. Superman

FILMEN

I "Superman 3" har en hel del av actionmomenten bytts ut mot mer komiska inslag. Hela inledningsscenen är mer en hyllning till "trilla och slå sig"-komedin än det är action och tyvärr funkar det inte. Det blir bara billigt och pinsamt. Det funkade antagligen bättre när filmen kom 1983 och Richard Pryor som spelar Gus Gorman var på toppen av sin karriär men nu får man lite samma känsla som när man ser gamla "Benny Hill"-avsnitt.

Annars är handlingen rätt intressant… om man då bortser från försöken att skoja till det hela. Det är kul att se vilket förtroende de har för datorer i filmen. De kan göra allt och lite till. Pryor spelar den arbetslösa Gus som efter en datakurs inser att han är en naturbegåvning när det gäller datorer.

Han söker jobb hos Ross Webster (spelad av Robert Vaughn) och väl där passar han på att skriva ett program som tar alla avrundningar i lönesystemet och sätter in dessa på hans konto. Naturligtvis kommer Webster på honom men istället för att skicka honom till fängelse erbjuder han Gus chansen att hjälpa honom med hans datorer. Gus accepterar och gör allt Webster begär utan att ställa några frågor. Han får till exempel vädret att ändra sig i Columbia och tankfartyg att gå till en öde plats mitt ute i havet, allt för att priset på olja ska stiga.

Naturligtvis försöker Webster ta livet av Superman och hans sätt att göra det är genom att tillverka egen kryptonit. Tyvärr är det en liten ingrediens i kryptonit som de först inte vet vad det är och när Gus använder tjära blir konsekvenserna förödande. Superman dör inte men blir elak istället för god. Han börjar göra en massa elaka saker och bland annat släcker han den olympiska elden just som den ska tändas och rätar upp det lutande tornet i Pisa…

En annan sak som är väldigt annorlunda i "Superman 3" jämfört med de två tidigare är att Lois Lane är med endast i ungefär fem minuter i hela filmen. Istället är det barndomskärleken Lana Lane som blir Clarks kärleksintresse i filmen. Detta i samband med att han ska skriva en artikel om sin klassåterförening.

Som sagt blir "Superman 3" mest pinsam när man försöker göra den till en komedi. Superman ska vara action som i de tidigare filmerna och inget annat. Tyvärr inser man inte det och misslyckas rätt ordentligt med filmen.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet till "Superman 3" består i den obligatoriska TV-specialen "The Making of Superman III". Här får man se lite mer av hur de får Superman att flyga och hur stuntscenerna spelades in. Den verkliga behållningen med dessa "Making of" filmer som följer med "Superman"-filmerna är att de faktiskt är inspelade när filmen gjordes. De är inte några efterkonstruktioner utan när de gjordes var detta det sätt man gjorde avancerade filmer på.

Förutom denna "making of" finns även kommentarer av Ilya Salkind och Pierre Spengler, borttagna scener och en trailer. Tyvärr verkar det som att ju högre siffra som ingår i filmens titel ju mindre extramaterial finns det med på skivan…


TRE SAKER

1. I en scen i filmen ska den gode Superman (som Clark Kent) och den onde (som Superman) göra upp. Scenen är mycket bra filmad med tanke på att den är mer än 20 år gammal.

2. Som ytterligare ett exempel på att man försökte göra del 3 lite mer humoristisk hade den under ett tag titeln "Superman 3 - Stålmannen går på en Kryptonit" i Sverige. Originaltiteln skulle från början vara "Superman vs. Superman" som faktiskt kunde ha funkat rätt bra…

3. Att Margot Kidder inte fick vara med mer än några minuter i "Superman 3" sägs var ett straff för att hon uttryckte sitt ogillande med hur Richard Donner behandlades när han inte fick göra "Superman 2".


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Warner Home Video
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby Surround
Bild: Widescreen 1.85:1 (anamorfisk)
Extramaterial:
Kommentarer av exekutiv producenten Ilya Salkind och producenten Pierre Spengler, TV special The Making of Superman III, borttagna scener och trailer.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA