Mäster Altman väver ihop tio historier

FILMEN

Robert Altmans grej var ensemblefilmer med ett myller av karaktärer, ofta gestaltade av stora skådespelare, och en mängd olika historier som skickligt vävs ihop av den store mästarens regi.

I fallet "Short Cuts" handlar det dessutom om en episodfilm där ett tiotal historier berättas parallellt och binds ihop av familjeband, interaktioner och platser. Episodfilmsformen är ett spännande format om det görs rätt, som i det här fallet. En annan mycket lyckad episodfilm är Paul Thomas Andersons "Magnolia" och här i Sverige är den mest kända och mest välgjorda "Tic Tac".

"Short Cuts" klockar in på ganska exakt tre timmar och känns nästan som en liten tv-serie som klippts ihop till en enda lång film. Omfattningen gör det lite svårt att recensera den, eller åtminstone sammanfatta den, men enkelt sett är det ett nedslag i runt 30 personers liv under ett par dagar. I förhållande till en normal film som har en inledning, en mitt och ett slut så är "Short Cuts" möjligen lite flyktig när det gäller upplägget. Vissa historier får något sorts avslut medan andra tar slut utan att egentligen göra det på ett konkret sätt.

Filmen skildrar till större delen olyckliga människor även om det finns en gnutta humor och hopp insprängt här och där. Men det mesta handlar om död, avundsjuka, frustration, otrohet och gamla otrevliga minnen.

Andie MacDowell och Bruce Davison spelar paret Finnigan som just är redo att fira sonen Caseys (Zane Cassidy) födelsedag, när denna blir påkörd av en bil. Han klarar sig, men tuppar så småningom av och förs till sjukhus där situationen plötsligt visar sig vara värre än trott. Medan paret vakar över sonen får pappa Finnigan besök av sin far (Jack Lemmon) som efter 20 år känner för att lätta på hjärtat, medan fru Finnigan blir telefontrakasserad av en besviken bagare (Lyle Lovett) som har en specialgjord tårta som aldrig hämtas ut.

Tim Robbins spelar en otrogen, oetisk samt hundhatande polis, som ständigt vänsterprasslar. Hans fru (Cassie Friel) anar ugglor i mossen och hämnas på sitt sätt, samtidigt som han ifrågasätter sin älskarinnas hemliga planer. Älskarinnan (Frances McDormand) lever själv i en rätt risig relation med sin ex-man (Peter Gallagher), och när hon är borta över helgen släpper han loss all sin frustration i hennes hem.

Två par med lite bristningar i äktenskapet (Julianne Moore och Matthew Modine samt Anne Archer och Fred Ward) hamnar bredvid varandra på en konsert och bestämmer sig för att äta söndagsmiddag ihop, men innan dess sticker Fred Wards karaktär ut på en fisketur där det ligger en död kvinna i vattnet.

Servitrisen Doreen (Lily Tomlin), som var den som körde på Casey, försöker lappa ihop sin relation till den tungt drickande Earl (Tom Waits). Han har 20 år tidigare betett sig illa mot dottern Honey (Lili Taylor) som nu lever i ett lite märkligt förhållande med makeupartisten och halvsadisten Bill (Robert Downey Jr.). De är i sin tur vänner med poolskötaren Jerry (Chris Penn) som inte alls trivs med sin frus (Jennifer Jason Leigh) yrke. Hon säljer nämligen telefonsex från hemmet medan hon byter blöjor och gör vardagliga saker inför de gemensamma barnen.

En bitter jazzsångerska (Annie Ross) och hennes cellospelande och självmordsbenägna dotter (Lori Singer) binder ihop alla scener med sin musik.

Hur alla dessa karaktärer binds samman framgår under filmens gång och det är egentligen aldrig komplicerat att hålla reda på dem. Filmen är fylld av lysande skådespeleri, men den scen som ekat kvar i min skalle ända sedan jag såg filmen för första gången är när Chris Penn får utlopp för all sin frustration i filmens final. En mycket oväntad och otäck scen som ligger kvar som en dålig smak i munnen långt efter att filmen rullat klart.

"Short Cuts" är på många sätt en mycket intressant film av ett slag som inte görs allt för ofta nu för tiden, men samtidigt är historierna kanske aningens för lösa i sitt narrativ för att jag ska sälla mig till de starkaste hyllningskörerna.


EXTRAMATERIALET

Ingenting. Det finns dock en fin Criterion Collection-utgåva med följande extramaterial:

• Reflections on Short Cuts, a new 25-minute videotaped conversation with Robert Altman and Tim Robbins
• Luck, Trust, and Ketchup: Robert Altman in Carver Country, a 90-minute documentary on the making of Short Cuts
• Segment from BBC television's Moving Pictures tracing the development of Raymond Carver's short story "Jerry, Molly and Sam" for the film
• Hour-long audio interview with Raymond Carver from 1983
• To Write and Keep Kind, a PBS documentary on Carver
• Deleted Scenes
• A look inside the marketing of Short Cuts, featuring trailers and more than sixty print advertising campaigns
• Original song demos by Dr. John
• An essay by film critic Michael Wilmington and a guide to the music
• Special reprint of Short Cuts, the Vintage Books companion collection of Raymond Carver short stories


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på nio noveller och en dikt av Raymond Carver. Den enda historia Robert Altman hittat på själv är den om jazzmamman och cellodottern.

2. Zane Cassidy, som spelar pojken Casey, har nästan fyra gånger så många insatser som stuntman än som skådespelare på sin meritlista. Han inledde stuntskådespelet redan som sjuåring ett par år innan "Short Cuts", vilket förklarar hans trovärdiga insats i scenen där han blir påkörd.

3. Filmen innehåller en del oblyg full frontal nudity av några av de kvinnliga skådespelarna.


ANDERS JAKOBSON (2008-11-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA