Animerat eller inte, det är frågan?

FILMEN

"A scanner darkly" är en underlig film. Det är inte en animerad film och det är inte en spelfilm… faktum är att den är både och. Vad man gjort är att man först filmat vanligt och sen animerat ovanpå.

Detta gör att de animerade karaktärerna ser ut precis som de skådisarna som gör rollerna, och har deras röster. Och stora skådisar finns det gott om i "A scanner darkly". Vi ser Keanu Reeves, Robert Downey Jr, Woody Harrelson, Vinona Ryder och Rory Cochrane i huvudrollerna. Personligen är jag inte så förtjust i Reeves men Downey Jr och Harrelson är aldrig fel.

Reeves spelar undercoverpolisen Bob Arctor. I framtiden (där filmen utspelar sig) har alla undercoverpoliser en dräkt som ständigt växlar utseende vilket gör att ingen vet hur personen som bär den ser ut. Jag vet inte vad det är för fel på en vanlig förklädnad men det spelar mindre roll. Problemet för Bob är att han börjar fastna i drogträsket själv och få snart svårt att veta vad som är sanning och inte.

Dessutom bor han ihop med Robert Downey Jr, Woody Harrelson och Vinona Ryders karaktärer i ett hus som bevakas av polisen med hjälp av dolda kameror. Och som om detta inte vore nog är polisen som övervakar inspelningarna han själv. Otroligt komplicerat och man kan förstå att han blir paranoid. Det ska senare visa sig att en av hans rumskompisar försöker sätta dit honom och en annan är en helt annan person än den Bob tror…

Jag har lite svårt att bestämma vad jag egentligen tycker om "A scanner darkly". Emellanåt är den riktigt snyggt gjort och man sitter verkligen och njuter men sen i vissa lägen känns den lite slarvigt gjord och det känns som om de hastat igenom animeringen. Handlingen är bra men frågan är om filmen skulle ha animerats eller gjorts på gammalt hederligt sätt?

"A scanner darkly" är dock en film jag rekommenderar att man ser. Den är så pass speciell att man bör ha sett den…även om det kanske inte är den typen av film man ser om och om igen. Den känns dock som en ny och väldigt fräsch upplevelse, även om den emellanåt som sagt känns lite hafsig.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av de två bakom kulisserna-filmerna "One Summer in Austin: The Story of Filming A scanner darkly" och "The Weight of the Line: Animation Tales". Här går man igenom det mesta med filmen och jag tycker att man täcker upp det mesta.

Man får här svaren på en hel del frågor man har medan man ser filmen. Hur gjorde dom den scenen? Hur såg det där ut när de gjorde den scenen på riktigt? Helt klart godkänt.

Det finns även kommentarspår från en hel del folk. Man har verkligen inte sparat på krutet. Dessutom finns en trailer.

Det känns som om man verkligen gjort det där lilla extra för att göra denna utgåva lite speciell…och jag tycker man lyckats bra.


TRE SAKER

1. Robert Downey Jr. hade tydligen problem med att minnas sina repliker under filmningen. Han satte nämligen upp post-it lappar överallt med sina repliker på. Dessa animerades sedan över när animeringen gjordes.

2. Det är med stort nöje jag konstaterade att Rory Cochrane skulle vara med i filmen. Jag har sett honom i "CSI: Miami" tidigare och gillar honom skarpt. Som väntat gör han det även här.

3. Det är även väldigt skönt att se Robert Downey Jr. Jag hoppas verkligen han lagt allt knarkstrul bakom sig för få skådisar kan slå honom när det gäller att porträttera lite udda personer. Han är otroligt duktig och tyvärr är det ju många av de dukiga som råkar illa ut…


HANS-ÅKE LILJA (2007-02-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår med Keanu Reeves, Richard Linklater, manusförfattare och regissör, Tommy Pallotta, producent Jonathan Lethem författare och Isa Dick Hackett, Philip K. Dicks dotter, One Summer in Austin: The Story of Filming A Scanner Darkly, The Weight of the Line: Animation Tales och Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA