Pjäsartat triangelddrama i New York-loft

FILMEN

Lasse Hallström gjorde 1983 filmen "Två killar och en tjej", men förutom den titelmässiga likheten med "Two girls and a guy" så finns det inga direkta likheter, förutom det oundvikliga triangeldramat.

Det här filmen, gjord 1997, är nästan som en pjäs. Storyn är fokuserad kring tre karaktärer på en och samma plats och har långa, repliktunga scener. Det är som omväxling roligt att se filmer av det här slaget eftersom det ställer ganska hårda krav av skådespelarna.

I det här fallet är de Natasha Gregson Wagner, Heather Graham och Robert Downey Jr. Filmen inleds med att Lou (Gregson Wagner) och Carla (Graham) står och trycker utanför samma port. De pratar inte med varandra för de känner inte varandra, men när de får en anledning till att börja kommunicera visar det sig snabbt att de båda står och väntar på "sin kille" Blake (Downey Jr.). Båda har exakt identiska historier att berätta om Blake, vad han sagt och gjort och hur han är.

Istället för att ryka ihop bryter de sig in i lägenheten för att vänta in "deras kille" och konfrontera honom. När detta slutligen sker får Blake fullt upp att försvara sig. Varför har han spelat ett sådant här spel mot dem och vem är han egentligen?

Filmen är ett drama med en lite komisk underton, där dialogen handlar mycket om kärlek och sex, och det bjuds även på en rätt så het sexscen utan att det är avklätt eller grafiskt. Hett var ordet.

Det ställs stora krav på skådespelarna som sagt och de gör alla väldigt bra ifrån sig, speciellt Heather Graham som jag ibland har lite svårt att avgöra var jag har. Hon har gjort många bra roller men även en del lite udda, men här får hon verkligen spela ut och visa att hon är något mer än bara ett sött ansikte. Robert Downey Jr. fick rollen specialskriven av manusförfattaren/regissören James Toback och gör som alltid en stabil roll. Den för mig okända Natasha Gregson Wagner är även hon väldigt bra så skådespelarmässigt finns det inget att klaga på.

Det enda jag är lite tveksam till är filmens slut som är aningens märkligt. Det är emotionellt på ett sätt som inte riktigt passar in i storyn, och jag kan inte riktigt förstå varför Toback valde det. Kanske tog idéerna slut eller så ville han överraska. Smått märkligt är det i alla fall, men i det hela är filmen bra.


EXTRAMATERIALET

Enbart filmens trailer.


TRE SAKER

1. I Blakes lägenhet finns en affisch för "Jules & Jim" som också handlar om ett triangeldrama.

2. Filmen gjordes snabbt. James Toback skrev manuset på fyra dagar och filmen spelades in på 11.

3. Filmen visas i 4:3, men enligt IMDB är den gjord i 1.85:1. Nu kan jag kanske inte lita på den uppgiften fullt ut, men att filmer visas i rätt format är viktigt för mig.


ANDERS JAKOBSON (2010-02-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA