Mästerligt om mystisk mördare

FILMEN

"Jack the ripper", "Black Dahlia" - listan av historiska och olösta mordfall kan göras lång och dit ska även Zodiac räknas. Med start 1968, möjligen fem år tidigare, är fallet fortfarande olöst, även om sannolika bevis mot en tänkbar mördare finns.

Filmad flera gånger är det nu David Finchers tur att ge oss en övergripande, och i väldigt många fall, autentisk titt på ett av USA:s mest fascinerande brottsfall. Och han gör det otroligt bra.

Historien om seriemördaren som kallade sig Zodiac, som kommunicerade med press och polis via brev med chiffer är välkänd, men samtidigt så pass spännande och mystisk att det för mig var helt omöjligt att efter avslutad tittning genast leta på Wikipedia-artikeln för fortsatta studier.

Det är fjärde juli 1969 och en man skjuter två ungdomar i en bil. Den unga kvinnan dör medan mannen överlever. Strax därpå skickar mördaren ut brev till tre tidningar i San Francisco-trakten och erkänner mordet samt ytterligare två från julen året innan. Brevet undertecknas med en symbol och i brevet finns också ett chiffer som ska avslöja hans namn.

Chiffret löses av två lärare men innehåller inte hans namn, däremot ger det en hel del ledtrådar inför den kommande utredningen. Bland poliserna är det Dave Toschi (Mark Ruffalo) som driver utredningen framåt. Samtidigt bevakar brottsreportern Paul Avery (Robert Downey Jr.) fallet för San Francisco Chronicle, en av de tidiningar som fick brevet. På samma tidning jobbar tecknaren Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) som ska få stor roll under filmens gång.

Zodiac fortsätter att mörda och kommunicera med press och polis men utrededningen blir utdragen. Då och då kommer nya bevis fram och misstänka förödare tas fram. Det är först många år senare när Graysmith börjar forska seriöst i fallet för ett bokprojekt som det verkligen börja hända saker.

Min sammanfattning är möjligen lite torftig men faktum är att "Zodiac" är en enormt spännande film. Den är två och en halvtimme lång men inte en minut känns överflödig. Det är faktiskt så att filmen flyter på i ett jämt fint tempo att man inte alls märker av längden.

Skilldringen av dåtidens polis- och pressarbete är mycket bra, men det som är bäst är hur fallet förändrar våra tre huvudpersoner i deras olika metoder för att lösa det. Många uppoffringar som kostar mer än vad de ger tillbaka.

"Zodiac" är en film helt i min smak. Ett intressant mysterium, ett fullfjädrat skådespeleri och en autencitet i helheten. Filmen utspelar sig till stor del i övergången mellan 60- och 70-talet och har samma känsla i bildspråket som man minns från filmer från den tiden. För att ytterligare tidsbestämma filmen spelas musik från de aktuella åren.

Manuset är baserat på de två böcker Robert Graysmith skrev om fallet och mästerligt överfört till film av en av mina stora favoritregissörer - David Fincher.

Tveklöst en av de bästa filmer jag sett i år.

ALTERNATIV UTGÅVA

Director's cut-versionen är ca 11 minuter längre varav de flesta av de minuterna är eftertexter. Ca fem minuter nytt material finns i filmen och det är mest förlängda dialoger och någon ny scen. När originalfilmen var ca 2:30 lång så är det ingen direkt märkbar skillnad och därför lite av en besvikelse, även om filmen är minst lika bra och spännande även i detta förlängda format.


EXTRAMATERIALET

Halvtimmeslånga bakomfilmen "This is Zodiac" ger trots sin korta längd verkligen en matig inblick i filmens skapande. Några av de verkliga personerna i filmen medverkar och David Finchers öga för detaljer går fram. Mycket information som man vill ha ännu mer av.

Utöver detta finns en trailer för "director's cut"-DVD:n och några andra aktuella Warner-titlar.

ALTERNATIV UTGÅVA

Extramaterialet på director's cut-versionen består dels av två kommentarspår på första skivan och sedan en hel bonusskiva med uppåt tre timmar dokumentärt material. Den är indelad i två delar - "The film" och "The facts", som sinsemellan har olika delar.

"The film" har en lång bakomfilm som heter "Zodiac deciphered" där i stort sett allt som har med filmen att göra tas upp. Det här är en längre version av bakomfilmen "This is Zodiac" som fanns på originalutgåvan, men här är den ungefär dubbelt så lång och ännu mer detaljerad. En mycket bra bakomfilm.

En närmare titt på filmens specialeffekter kommer härnäst. David Fincher har en bakgrund som specialeffektmakare så han har stor kunskap i ämnet, vilket har märkts tydligt i några av hans filmer. I "Zodiac" finns det en hel del "osynliga" specialeffekter vilket avslöjas i denna titt. Även detta mycket intressant och bra.

Previsualisering är något som många filmmakare använder sig av idag för att förbereda sig för specifika scener. Här får vi se, i split-screen, jämförelser mellan previs-animationer och det slutgiltiga resultatet från filmens mordscener. Det är vansinnigt likt, nästan så jag misstänker att previs-scenerna har klippts till för att bli lika resultatet för det känns nästan omöjligt att man lyckats hålla exakt samma tempo i de slutgiltiga scenerna.

Under "The facts" finns två långa dokumentärer, den första "This is the Zodiac speaking" är över en och en halvtimme lång och tar upp alla morden i filmen genom intervjuer med poliser och övriga inblandade inklusive de två överlevande männen från två av morden. Tyvärr blir detta, trots att det ändå är intressant, en ganska sömnig film där gamla män sitter och försöker minnas saker. Dock finns det ett undantag och det är den överlevande Bryan Hartnell som är oerhört skärpt och vettig. Redan i spelfilmen framställs Hartnell på det viset och här - i verkligheten - stämmer det väl, både i det arkivmaterial man får se och i de nya intervjuerna.

En hälften så lång dokumentär om den misstänkte mördaren Arthur Leigh Allen följer därpå. Här går man igenom hans brokiga förflutna genom vänner och bekanta och andra som har saker att säga. Att Leigh var en sannerligen mystisk person och i allra högsta grad misstänkt finns det ingen tvekan om, men de slutgiltiga bevisen fanns aldrig där. Det är dock lite lustigt att när man ser den här filmen framstår en av de intervjuade som sannerligen misstänkt, vilket också tas upp. Kanske ser man Zodiac i den här dokumentären...


TRE SAKER

1. Likheterna mellan "Zodiac" och "Seven" är ganska många. Utifrån David Finchers livslånga intresse i "Zodiac"-fallet kan jag misstänka att det gjorde honom intresserad av att göra "Seven".

2. "Dirty Harry" inspirerades av Zodiac-fallet och i en sekvens i "Zodiac" får man se när några av de inblandade ser filmen. Biografen som "Dirty Harry" visas på är en genuin biograf som inte ändrat utseende sen 1969, så när biobesökarna sedan såg "Zodiac" kunde de alltså så se platserna de satt i på filmduken.

3. Som jag redan konstaterat känns "Zodiac" väldigt autentisk, i betydelsen att den skildrar 70-talet på samma sätt som filmer på 70-talet gjorde. Självklara saker som kläder, bilar och andra saker åsido, det som mest sätter stämningen är den tidsriktiga musiken och den lite torra, matta färgen i filmen. Mycket välgjort.


ANDERS JAKOBSON (2007-10-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
This is Zodiac, Trailers
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Zodiac deciphered, The visual effects of Zodiac, Previsualisation, This is the Zodiac speaking, His name was Arthur Leigh Allen
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KOMEDIERNA