Kärv efter kriget-action

FILMEN

Den ensamme och kärve krigsveteranen som kommer hem från kriget är ett klassiskt upplägg inom filmen och litteraturen. Enligt upplägget: man (det är alltid en man) deltar i ett krig och går sönder i själen, när han kommer hem tar han med sig krigets fasor och kan inte anpassa sig till vardagen. Tänk John Rambo som tar till luffen i stället för att anpassa sig och råkar hamna i fel stad, möta fel sheriff, och ta några tvivelaktiga beslut.

I "The veteran" är upplägget likartat, men man har slängt i en skäppa konspirationsteori också för att liva upp den gamla storyn. Bistre Afghanistan- och Irak-veteranen Miller (Toby Kebbell) kommer hem till sin nedgångna Londonförort efter år i kriget. Blicken i spegeln är kärv, sömnen bruten av blodiga minnesbilder. Något i omgivningen har förändrats: förorten verkar ha tagits över av ett beväpnat gäng. En barndomskamrats bror har fångats in i gängets garn – och gått på myten om att den som har en pistol är cool.

Att få ett civilt jobb när man är bäst på att döda är svårt. Miller blir till slut kontaktad av mystisk representant för terroristförsvaret: kriget finns ju på hemmaplan också, vill inte Miller träda in i aktiv tjänst igen? Snart blir Miller indragen i en härva som lånat in populära konspirationsteorier om vem som egentligen legat bakom exempelvis 911, knarktraden mellan Afghanistan och västvärlden, och gängkriminalitet på hemmaplan.

Vid en första anblick tycker jag om "The veteran". Jag tycker om Toby Kebbells gestaltning, tycker om det dystra fotot, hopplösheten, den stillsamma elektroniska musiken. Men när inramningen ska fyllas av handling spårar det snart ur, och pusslet läggs hastigt och oinspirerat: en sorts intrigskolans ABC. Någonstans finns en sensmoral, men den drunknar i tramset. Synd på bra skådespelare – synd på något som skulle kunna blivit ett politiskt statement i stil med exempelvis Jim Sheridans "Brothers".


EXTRAMATERIALET

Nix.


TRE SAKER

1. Brian Cox gör mystisk farbror med koppling till myndigheterna i "The veteran". Det är en roll han är van vid. Exempelvis i "X-Men 2" och Bourne-filmerna.

2. Toby Kebbell håller nästan samma kärva min genom hela filmen. Det är en bravad i Clint Eastwood-klass. Men han gör också små nyansskillnader i sin gestaltning, faktiskt alla synonymer som radas upp på adjektivet "kärv" på Synonymer.se, nämligen: sträv, trög, motig, besk, bitter, skarp, karg, barsk, bister, osentimental, korthuggen, butter, svår, hård, besvärlig, brysk, omild.

3. Toby Kebbell har en roll i Shane Meadows härligt blodiga "Dead Man’s Shoes". Också en film (sevärd!) om en krigsveteran som kommer hem och minst sagt ställer till det.


TOBIAS JOHANSSON (2011-08-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
RECENSERAT DENNA DAG (27/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA