Tradition eller döden?

FILMEN

"Trick ’r Treat" påminner lite om TV-serien "Twilight Zone" i den meningen att båda innehåller lite kortare historier ("Trick ’r Treat" innehåller fem) som alla har en liten underfundig slutknorr som oftast är lite förmanande eller fyndig. Så är det alltså även med de historier som vi bjuds på här. Alla fem har med Halloween att göra och den röda tråden genom dem alla är att man inte ska slarva med traditionerna vid Halloween. Gör man det kan det gå riktigt illa.

Historierna handlar om allt från folk som tar ner Halloweendekorationen för tidigt till ungar som letar efter andra (döda) ungar. Alla utspelar sig dock på samma Halloweenkväll och historierna vävs samman via vissa händelser. Huvudfilmen är dock den om den äldre mannen som får besök av Sam, Halloweens beskyddare. Mannen som tidigare gjort allt för att undvika Halloween ändrar efter Sams besök helt inställning till högtiden.

I en av historierna, som dessutom är den bästa, får vi se en rektor som lär sin son göra pumpahuvuden. Han gör det dock inte på det traditionella viset utan har en helt egen stil. Som rektorn ser vi Dylan Baker och han är perfekt i rollen. Riktigt bra casting! I en annan får vi höra historien om tjejen som mister sin oskuld...

"Trick ’r Treat" är lite småkul. Bäst är inslaget med rektorn men även filmen om oskulden är rätt underhållande. Knorren på vad det är för oskuld (det är inte dem man tänker på i första hand) hon mister gör den filmen till den mest oväntade. Filmens problem är dock att man inte riktigt förstår den röda tråden fullt ut förrän man sett extramaterialet där detta förklaras mer ingående. Men förutom den detaljen är "Trick ’r Treat" som sagt rätt underhållande.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av dels en dryg halvtimmes lång film som handlar om Halloweens traditioner och visst, helt ointressant är det inte men det är heller inte så kul att jag vill sitta och titta på det i en hel halvtimme. Den förklarar dock en hel del om filmen och dess röda tråd.

Vi får även en del alternativa scener och en del är bättre än de som finns med i filmen. Speciellt de som förklarar något av handlingen. Vi får även en tecknad kortfilm, "Trick r treat: Season's greeting" samt lite FX av hur en scen där en skolbuss kör över ett stup gjordes. Den tecknade kortfilmen är väl lite charmig men FX-scenen är, även om den är lite intressant, alldeles för kort.


TRE SAKER

1. Det kort som gubben i sista inslaget bränner (det som visar skolbussen med alla barnen och chauffören) får mig att tolka det som om det är gubben som var bussens chaufför.

2. En hel del korta vuxna fick tydligen ställa upp som barn som går runt och "Trick or Treat":ar då dessa scener spelades in nattetid och barn inte får arbeta dessa tider.

3. Det ser vid fler än ett tillfälle ut som om filmen är baserad på en serietidning men jag har inte hittat något som stödjer att det faktiskt är så.


HANS-ÅKE LILJA (2009-10-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Trick r treat: The lore and legends of Halloween, Additional scenes, Trick r treat: Season's greeting och School bus FX comparison
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA