En anemisk återkomst

FILMEN

Drygt 20 år efter kultrullen "The Lost Boys", den definitiva vampyrfilmen från 80-talet, kommer nu en uppföljare direkt till dvd. Men trots att många fans har törstat efter en tvåa är risken överhängande att de kommer bli grymt besvikna, då "The Tribe" är en riktigt dålig film.

I ursprungsfilmen härjade ett gäng motorcykelburna ungdomsvampyrer ledda av en Kiefer Sutherland i hockeyfrilla i den kalifornska kuststaden Santa Carla. En nyinflyttad tonåring (Jason Patric) och hans yngre bror (Corey Haim) var då tvungna att ta upp kampen mot dem med hjälp av de nördiga vampyrjagande bröderna Frog, spelade av Corey Feldman och Jamison Newlander.

Hemligheten bakom framgången och den fortsatta populariteten hos "The Lost Boys" kan härledas till att filmen, samtidigt som den är väldigt 80-tal, har åldrats med värdighet. Att den ser fantastisk ut, innehåller många roliga karaktärer spelade av den tidens unga stjärnskott, och har ett kul och spännande manus hjälper förstås också till.

Inget av detta kan sägas om "The Tribe". Den har ingen särskild visuell stil, utan mest en urvattnad trist look. Av originalets karaktärer återvänder bara Edgar Frog, åter spelad av Feldman, men utan ett uns av den humor och de roliga repliker den hade i ursprungsfilmen. Eller, vissa av hans repliker är direkt återvunna från den första filmen, men förstås inte med samma resultat.

Handlingen är flyttad till en annan kuststad vid namn Luna Bay, dit det nyinflyttade ex-surfarproffset Chris (Tad Hilgenbrink) och hans yngre syster (Autumn Reeser) anländer. Chris märker snart att staden befolkas av flera av hans gamla idoler och rivaler inom surfningen, och det dröjer inte jättelänge innan det står klart att dessa brädpaddlare är våra nya lost boys.

Vampyrgängets ledare är Shane, spelad av Angus Sutherland, som är Kiefers halvbror. Han har bara ett par produktioner i bagaget, och jag ställer mig något frågande till varför man valt en brorsa till Kiefer när karaktärernas släktskap överhuvudtaget inte nämns i filmen. Särskilt lika är de inte heller.

Shane fattar hur som helst tycke för Chris lillasyrra, och efter att ha lurat i henne lite av sitt blod är hon på god väg att själv bli vampyr. Chris måste se till att döda Shane innan hans syster dödar sitt första offer och hennes själ är bortom räddning.

Ni som sett den första filmen känner säkert igen handlingen i stort. "The Tribe" är egentligen inte mer än en uppdatering av "The Lost Boys", då storyn i stort sett är identisk. Allt är dock mycket sämre gjort än i originalet, så filmen blir totalt onödig. Detta var inte den uppföljare som fansen ville ha, och som remake är den inte i närheten av lika bra som ursprungsfilmen. Vad var egentligen meningen?


EXTRAMATERIALET

Först ut är ett segment där de medverkande talar om filmens stunts. Vampyrerna i filmen är inte bara surfare, utan håller även på med andra extremsporter, varför ett antal proffs på dessa hyrts in för flera scener. Kort och ospännande. Därefter bjuds vi på en lektion i vampyrdödande av Edgar Frog.

Två alternativa slut finns med. Jag är inte förvånad över att de inte användes i den färdiga filmen, då de helt enkelt är apkassa och inte funkar. Som avrundning inkluderas ett antal till filmen relaterade musikvideos.


TRE SAKER

1. Den äldre generationen vampyrer måste förfasa sig över dagens ungdom. När de nya vampyrerna inte är upptagna med att ragga brudar eller spela tv-spel, filmar de när de sprättar upp magen på sina kompisar och lägger ut bilderna på YouTube. De är totalt "Jackass"-iferade.

2. Angus Sutherlands vampyrledare ska föreställa cool och stönar därför långsamt fram samtliga repliker, något som istället får honom som framstå som kraftigt medicinerad.

3. Splatterkonstnären Tom Savini dyker i prologen upp som en vampyr som tar sig vatten över huvudet.


JOEL FORNBRANT (2008-12-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Warner Bros.
Tema: Vampyrer
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
"Lost Boys: The Tribe - Action Junkies", "Edgar Frog's Guide to Coming Back Alive", Alternativa slut, Nymixad musikvideo av Cry Little Sister av G Tom Mac, Musikvideos 3 Yeah Whatever
RECENSERAT DENNA DAG (29/5):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
KOMEDIERNA