En förfinad version av originalet

FILMEN

Remaken av "Dawn of the Dead" kom 2004 och följer originalet rätt bra med två större ändringar. Den första är att man gjort den mer fristående. När filmen börjar är allt normalt och inte som i originalet att allt redan är kaos när filmen börjar. Antagligen för att man vill locka mer än bara de som sett den första filmen. Känns som ett helt naturligt drag då det faktiskt inte är helt självklart att detta är en uppföljare.

Den andra stora ändringen är att man ändrat historien om vad som leder till att människorna hamnar i köpcentret. Personligen tycker jag att "Dawn of the Dead" 2004 är en otroligt bra remake. Man har tagit det bästa från originalet, gjort om det som inte riktigt funkade och framför allt gjort specialeffekter som funkar!

"Dawn of the Dead" handlar om ett gäng människor som av olika anledningar hamnar i ett stort köpcentrum när zombies tar över världen. Resten av filmen går sen ut på att man får se hur de försöker överleva. Hur deras olika problem blir värre och värre och framför allt om deras hopplöshet.

För hur ska man kunna överleva instängda i ett övergivet köpcentrum när zombiesarna bara blir fler och fler utanför? Ja, kan man verkligen överleva det och kan man i sådant fall göra det utan att bli galen?

En annan skillnaden mellan remaken och originalfilmen är att man här har gjort zombiesarna mycket smartare. De är fortfarande rätt korkade men dock verkar de kompetenta nog att tänka mer än en tanke samtidigt och dessutom kan de här springa rätt snabbt. I originalet går det mest bara omkring som just zombies…

I rollerna ser vi en del rätt kända ansikten. Vi ser Ving Rhames ("Mission Impossible 3"), Jake Weber ("Medium") och Mekhi Phifer ("Cityakuten") i stora roller. Alla gör naturligtvis så bra ifrån sig, vilket man förväntar sig av dem men även de mindre kända skådespelarna gör riktigt bra ifrån sig.

Så, gillar man skräckfilmer kommer man nog att gilla "Dawn of the Dead" också vare sig man sett originalet eller inte. Det går dock inte att sticka under stolen med att det blir lite extra kul om man sett originalet och kan jämföra…


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är gediget. Förutom tre dokumentärer som täcker upp det mesta om filmen får vi även en introduktion till filmen då detta är en förlängd version jämfört med den som gick upp på bio i USA. Jag har dock lite svårt att tänka mig att det inte var denna längre version som gick upp på bio här i Sverige.

Vi får även två fejkade riktiga filmer. Dels är det en som ska vara inspelat av Andy, killen på hustaket mitt emot köpcentret och den andra är en nyhetssändning från när zombieepidemin bryter ut. Dessa är väl sådär men kanske inte några mästerverk.

Vi får även ett gäng borttagna scener och sådana är alltid kul att se.


TRE SAKER

1. Både Ken Foree, Scott H. Reiniger och Tom Savini från originalfilmen dyker upp i små roller i remaken. Kolla om ni hittar dem.

2. Vad ni än gör, stäng INTE av när eftertexten börjar. Om ni kollar vidare får filmen ett helt annat slut!

3. "Dawn of the Dead" är ytterligare en av dessa filmer där man fått till en ruggigt bra filmaffisch… eller DVD-omslag om ni så vill. För mig räckte det med att se den så hade jag bestämt mig för att jag skulle se filmen. Sen blir det ju inte heller sämre av att filmen faktiskt lever upp till de förväntningar man fått.


HANS-ÅKE LILJA (2004-11-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (22)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2004
Bolag: Nordisk film
Tema: Zombies
Ljud: DTS
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Regissgörens introduktion, 3 Featuretter: - Raising the Dead - Attack of the Living Dead och - Splitting Headaches, Nyhetsreportage, Andys hemmavideo och 5 Borttagna scener.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (27/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA