En bra-film om att dåligt

FILMEN

Om man frågar tio slumpvis utvalda människor på gatan om vad deras fem värsta farhågor är så vågar jag nästan lova att "få cancer" är med på alla listor, eller möjligen även "att någon annan drabbas av cancer". Det är precis vad som händer i "50/50". Joseph Gordon-Levitt spelar Adam, en 27-årig kille som jobbar med radio. Han trivs med livet. Han är en ordentlig kille som gillar att hålla det rent och snyggt och tjafsar inte i onödan med sin flickvän Rachael (Bryce Dallas Howard) som är betydligt slarvigare. De har inte sex så ofta längre, men det är sådant som händer. Han har en bästa kompis, Kyle (Seth Rogen), som hängt med ända sedan skoltiden. De är inte speciellt lika, men de trivs med varandra.

Allt är med andra ord bra, förutom den där ryggsmärtan som dyker upp då och då. En synnerligen empatilös doktor berättar att han lider av ryggradscancer och när Adam läser på om cancertyper ser han att det är 50 procents chans till att man överlever. Allting förändras. Kyle är visserligen en stöttepelare, men Rachael har svårare att hitta sin plats bredvid Adams sida. Hans mamma, Diane (Anjelica Huston), som redan tar hand om Adams Alzheimersjuka far, oroar sig och vill ta hand om honom. Dessutom går han hos en nykläckt terapeut (Anna Kendrick) som är yngre än vad han är och därmed inte helt förtroendegivande.

Cancer är en fruktansvärd sjukdom och som alltid ett tungt ämne för filmer, men det går att göra film om det utan att sjunka för djupt ned i den mörka sidan av det hela. Därmed inte sagt att "50/50" är en lättsam film som skämtar bort allvaret, men det finns en lättare och mer hoppfull ton i filmen. Det handlar nästan mer om att ge och ta stöd än sjukdomen i sig, samtidigt som den aldrig glömmer bort allvaret i sjukdomen. Som när Adam lär känna ett par äldre cancerdrabbade män.

Humorn i filmen ligger i relationen mellan Adam och Kyle, där Seth Rogen gör en variant av sin paradroll, men bortom den råa dialogen finns både oro och empati.

Det är en väldigt bra och fin film och dessutom både välskriven och välspelad. Joseph Gordon-Levitt håller upp rollen hela vägen och insatsen i "50/50" är ett steg på vägen mot den Oscarsstatyett han en vacker dag kommer att nomineras till.


EXTRAMATERIALET

Filmen är skriven av Will Reiser som själv drabbades av cancer i 20-årsåldern. Hans vän och stöttepelare var Seth Rogen som propsade på att Reiser skulle omvandla sina erfarenheter och känslor till ett filmmanus. I det första inslaget bland extramaterialet får vi veta lite mer om detta.

De bortklippta scenerna innehåller ett fast kommentarspår av regissören Jonathan Levine som inte går att få bort på något sätt. Det finns med andra ord ingen möjlighet att ta del av den kompletta dialogen och det är ju rätt dumt.

"Seek and destroy" är en liten minifeaturette som fokuserar på en specifik sekvens i filmen och "Life inspires art" berättar om några scener som är mer baserade på verkligheten än andra delar av filmen.


TRE SAKER

1. Seth Rogen och filmens producent Evan Goldberg var manusförfattare på "Da Ali G show" där Will Reiser var producent. Det var där de träffades och det var då Reiser insjuknade i cancer.

2. Sekvensen där Adam beslutar sig för att raka av sig håret, som ses på omslaget, fanns inte med i manuset utan improviserades fram.

3. Huvudrollen skulle egentligen spelas av James McAvoy, men då han avsa sig rollen tillfrågades Joseph Gordon-Levitt. Då var det mindre än en vecka kvar till inspelningsstart.


ANDERS JAKOBSON (2012-05-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
The Story of 50/50, Deleted scenes, Seek and destroy, Life inspires art
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
KOMEDIERNA